Rajzolt ékszerek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tetoválás kivitelezése festékanyagba mártott tűk segítségével történik, és a tűszúrás minden esetben vérzéssel, érsérüléssel jár, még akkor is, ha ez külsőleg nem látszik. A tetoválás során ugyanúgy törekedni kell a csíramentességre és a fertőzésmegelőzésre, mint egy sebészi beavatkozás során. A profi művész tiszta környezetben, higiénikusan dolgozik, ismeri és követi a lehetséges fertőzések elkerülésének szakmai irányelveit. Szívesen beszélget vendégével a tetoválással kapcsolatos dolgokról, és megmutatja az érdeklődőnek az általa alkalmazott eszközöket, fertőtlenítőberendezéseket.

Mire figyeljünk, mit kérdezzünk?

Amikor Ön a szóba került tetováló stúdiók között válogat:
- figyeljen a környezet tisztaságára, az ülő- és fekvőhelyekre, mosogatási és egyéb tisztántartási lehetőségekre
- kérdezze meg a tetoválót, hogy milyen tűket használ: egyszer használatosakat vagy pedig újrafertőtleníti őket (ha újrafertőtleníti őket, milyen módon)
- kérdezzen rá, hogy megtekintheti-e a mestert munka közben, amíg valaki mást tetovál (természetesen a vendég engedélyével)
- tekintse meg a stúdió működési engedélyét.

Amíg körülnéz, figyeljen arra, hogy
- új kesztyűket használnak-e minden vendég tetoválásakor
- a tetoválófelszerelést csíramentes tartóedényben vagy tasakban megmutatják-e a munka elkezdése előtt a vendégnek
- új tintatartókat használnak-e minden vendég tetoválásakor vagy egy nagyobb edénybe mártogatják minden esetben a tűket
- a művész beszélget-e vendégével a tetoválási folyamatról vagy sem
- körültekintően megválaszolják-e a vendég kérdéseit.

Több fertőző betegség van, melyeket a nem megfelelően fertőtlenített tűk használata, nem kellően higiénikus és tiszta környezet közvetíthet a beavatkozás elvégzése során.

Májgyulladást okozó vírusok

A hepatitis B vírus vér útján (és nemi kapcsolat során) terjed. A kórokozó nem kellően fertőtlenített tűkkel vihető át a fertőzöttről a még egészséges, de védőoltást nem kapott egyénre. A vírus sárgasággal járó heveny májgyulladást okozhat. Az esetek 20 százalékában nem gyógyul meg véglegesen, hanem idült gyulladáshoz, végül májzsugorodáshoz vezethet. Ezen kívül a B vírus a májsejtek rosszindulatú daganatos átalakulását indíthatja el. A fertőzés védőoltással megelőzhető.

A hepatitis C vírus terjedési módjai megegyeznek a B víruséval. A magyar lakosság 2-4 százaléka hordozza vérében, többségük nem is tud a fertőzéséről. A vírussal fertőzött tetoválótű forrása lehet a fertőzés átvitelének. A C vírus az előzőnél alattomosabb: az esetek 50 százalékában idült májgyulladást okoz, és ezeknek csak mintegy 40 százalékában hatásos az interferon, napjaink egyetlen bizonyítottan hatásos kezelési módja. A C vírus okozta fertőzés megelőzésére védőoltás nem áll rendelkezésre, a megelőzés tehát alapvető fontosságú!

AIDS

A HIV-vírus hasonlóképpen átvihető nem kellően fertőtlenített, illetve fertőzött tűvel.

Baktériumfertőzések

A használt eszközök és a környezet tisztasága alapvető fontosságú bizonyos baktériumfertőzések megelőzésében. A fertőzések bőrgyulladáshoz és a tetoválás tönkremeneteléhez vezethetnek.

Egyéb problémák

Allergiás "előélet". Higany-érzékeny tetováltaknál a használt cinóberes festék állandó gyulladás forrása lehet. Ezért ha valaki allergiás, azt közölje a tetoválás kivitelezőjével!

Ha elkészült a nagy mű:
- a kötést egy óra múlva eltávolíthatja
- finoman mossa meleg, szappanos vízzel
- tiszta szövetdarabbal törölje szárazra
- ne piszkálja vagy kaparja a tetoválást
- az úszás a tetoválás apró sebeinek a gyógyulásáig a fertőzésveszély miatt nem javasolt
- közvetlen napfénytől óvja
- bármilyen probléma jelentkezése esetén azonnal keresse fel a tetoválóstúdiót!

Dr. Szilágyi Tibor

Ajánlat
Tattoos.com
A tetoválásról itt minden információt megtalálnak.

Korábban az [origo]-ban
Tetoválással is terjed a hepatitisz C
Minden, amit tudni szeretne a piercingről

Fórum: Piercing, tetoválás