Az ínysorvadás késhet

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Később észrevesszük, hogy - mivel az íny visszahúzódott a fognyakakról - "megnyúltak" fogaink, kellemetlen szájszagot érzünk, majd elkezdenek mozogni az addig szilárd és egyébként egészséges fogaink. A fogágy sorvadása összefügg a modern táplálkozási szokásokkal és a civilizációs ártalmakkal is. Korunkban rengeteg ember szenved miatta, ma már népbetegségnek számít.

Az életkor előrehaladtával persze a fogágy sem marad a régi. Nem mindegy azonban, hogy valakinek a korral járó törvényszerű elváltozásokat vagy a kóros fogágypusztulást kell elviselnie. A normális élettani változások sorába tartozik a fogak kopása, kismértékű elmozdulása és a fogíny fokozatos visszahúzódása. Az erőteljesen rágó embereknél - és akik felmenőiktől erős, egészséges rágószerveket örököltek - idősebb korban is alig észrevehetőek ezek a jelenségek, mert a fogágy szövetei nem csak pusztulnak, hanem a rágóerő hatására részben újra is termelődnek. A fogágybetegségben szenvedőknek a kóros folyamatok következtében gyulladásba jön, sorvadásnak indul az ínyük, a következmény pedig a súlyosabb csontpusztulás.

Melyek a kiváltó okok, és hogyan lehet ellenük védekezni?
Az íny sorvadását sietteti a fogak felületén megtapadt elmeszesedett lepedék, a fogkő. Ennek megjelenése főleg a nyálkiválasztás intenzitásával függ össze és az alsó fogsor úgynevezett frontfogainak belső, illetve a felső nagyőrlők külső felületén a leggyakoribb. A rendszeres és helyes fogápolás némileg hátráltatja kialakulását. A fogkövet lehetőleg félévenként célszerű eltávolíttatnunk fogorvosunkkal. Ma már olyan ultrahangos készülékek vannak, amelyekkel a kezelés fájdalommentes.

A fogágy betegségei közé tartozik a fogtályog, amely a korábban keletkezett fogínytasakok következménye lehet. Mind a tasakok, mind a tályog gyógyítása speciális kezelést igényel, ezért az ilyen jellegű panaszokkal a szájnyálkahártya-osztályt érdemes felkeresni.

Fogágybetegséget előidéző ártalmak származhatnak a hibás fogpótlásból, a rendellenes harapás miatti túlterhelésből. Súlyosbító körülményeket okoznak bizonyos betegségek, például a diabétesz és a vitaminhiány. Gyulladás fejlődhet ki terhesség vagy néhány speciális foglalkozási ártalom következtében.

A fogágy sorvadását tehát számos különböző tényező befolyásolhatja, ezért a célravezető terápia meghatározása a fogszakorvos feladata. A betegség megelőzéséért, "késleltetéséért" azonban magunk is sokat tehetünk. A fogágy sorvadása az életkor előrehaladásával ugyan előbb-utóbb bekövetkezik, de hogy ez kinél, mikor és milyen mértékben jelentkezik, az függ a helyes száj- és fogápolástól, a fogászati szűrések rendszeres elvégzésétől. Az egyéb előnyök mellett fogaink stabilitásának megőrzését is szolgálja, ha sok vitamindús, rostos ételt eszünk, mindig alaposan megrágva az ennivalót.

Dr. Szalai Katalin

Korábban
Fogmentő helyzetek

Ajánlat
A fog és az íny
Dr. Csiszár Róbert: Ha fáj a fog
Fogorvos.com

Nem hiányzik a könyvtárából?
Fogrontó manócskák