Intimhigiénia a nehéz napokon

Vágólapra másolva!
Azzal töltik napjaikat, hogy mindenféle beteg ötleteket dolgoznak ki, amivel tönkretehetik az én kis puncimat - hallhatjuk a Vagina monológok című darabban az egyik szereplőtől. A gyötrő dolgok között felsorolja a tampont is, amelyről sokan úgy gondolják, hogy az egyik legnagyobb találmány a nők számára. Látszólag remek, jó felhelyezés esetén komfortos, érzés nélküli a használata. Vajon mi történik, amikor a tampon több órán keresztül bent van a hüvelyben?
Vágólapra másolva!

Képzeljük el, miként érezné magát a szánk, ha 4-5-6 órára belehelyeznénk egy olyan átmérőjű kiflit, ami ha négykézláb helyzetben lefelé rázzuk a fejünket, akkor sem esne ki. Tudom, hogy furcsa a hasonlat, de talán jobban elképzelhető, hogy mi történik a hüvelyünkben a tampon használatakor. Az ugye azért nem esik ki, mert elég jól befeszül a vaginába. Ha ez megtörténik, akkor óhatatlanul szét is feszíti a szöveteket, ezzel pedig nyomást gyakorol a hüvelyfalban található erekre, amik a tápanyagot szállítják a szövetekhez. Tápanyag nélkül a szövetek éheznek, vagyis feltételezhető, hogy sorvadnak. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a rendszeresen tampont használó nők gyakorta miért érzik gyengének hüvelyüket.

A vaginaerő mérhető

Az intimtorna speciális, a medencealapon található záróizmok karban- és formában tartását elősegítő tréning. Segítségével olyan izmok működése fejleszthető, melyeknek igen fontos szerepük van a vizelet- és székletvisszatartásban, a szexuális életben. A tréning segítségével jelentősen erősödnek például a szexuális örömöt - a nő és partnere örömét is elősegítő - hüvelyizmok.
Az intimtorna hatékonyságmérő vizsgálatai során több száz nő hüvelyi szorítóerejét mértem meg. A gyenge teljesítményt nyújtott fiatal nők jellemzően rendszeres tamponhasználók voltak. Szerelmi izmuk teljesítménye alig érte el időskorú nőtársaik szorító erejét.
Lehet oka a tampon a tág hüvelynek? Korrekt választ csak műszeres mérés után adhatunk erre a kérdésre.

Milyen a hüvelyünk?

A hüvely egy 8-10 cm hosszú izmos cső, aminek a falát sűrűn hálózzák be az erek. Az emberi szervezetben máshol nem is található hozzá hasonló térfogatváltozásra képes szerv. Biztosan emlékszel arra, amikor először próbálkoztál a tampon felhelyezésével, vagy aggódtál azon, hogy az orvos miként fog "beférni" ujjával a vizsgálatkor, esetleg az okozott problémát, hogy a hüvelykúpnak nem találtál elég helyet. Később azonban nem csupán a párunk hímvesszőjét tudtuk befogadni, hanem - a szülésen túl lévők tapasztalhatták, hogy - még a babánkat is képesek voltunk kiengedni. Tehát ez a rugalmas szerv képes tágulni, ugyanakkor nem jó, ha nem vagyunk képesek szűken, zártan, fiatalosan megtartani feszességét.