Japánban terjed a Párizs-szindróma

Vágólapra másolva!
Manapság egyre több japánnál diagnosztizálják a Párizs-szindrómát: a francia fővárosba látogatók sokkos állapotba kerülnek, amikor kiderül, hogy Párizs egyáltalán nem olyan, mint az útikönyvekben.
Vágólapra másolva!

Évente tíz-tizenkét japán turistát kezelnek pszichiáterek egy-egy párizsi utazás után: a francia fővárosba utazók ugyanis képtelenek elviselni, hogy Párizs egyáltalán nem olyan, mint ahogyan azt ők elképzelik: az utcák mocskosak, a helybéliek pedig nem hordanak barettet és nem tangóharmonikáznak.

"A betegek egyharmada szinte azonnal jobban lesz, egyharmaduknál viszont komoly pszichózis alakul ki" - nyilatkozta a Journal du Dimanche című francia lapnak Yousef Mahmudia, a Hotel-Dieu kórház pszichiátere.

2006-ban már négy "beteg" kereste fel a párizsi japán nagykövetséget azért, hogy "menedéket" kérjenek: "Két hölgy azt hitte, hogy folyamatosan megfigyelik, és körözik őket. Egy másik japán nőnek olyan kényszerképzetei voltak, amelyek szerint mikrohullámokkal támadták meg őt. Egy férfi pedig határozottan állította magáról, hogy valójában ő XIV. Lajos, a Napkirály" - nyilatkozta a lapnak Yoshikatsu Aoyagi, a japán nagykövetség egyik tisztviselője.

A Párizs-szindrómának elnevezett tünetegyüttest először 2004-ben írták le, egy francia pszichiátriai szaklapban.

"Az érzékenyebb lelkű turisták könnyen elveszíthetik a realitásérzéküket, amikor megérkeznek, és azt tapasztalják, hogy valóság sokkal szürkébb és mocskosabb, mint ahogyan azt ők gondolták"- mondta a betegségről Herve Benhamou pszichológus.

"A japán boltokban a vevő a király, míg itt szinte rájuk sem néznek, amikor betérnek egy üzletbe" - nyilatkozta a Journal du Dimanche-nak Bernard Delage, egy japán családokat támogató francia szervezet vezetője. - "A japánok nehezen dologozzák fel, hogy Párizs nem olyan, mint az álmaikban. Az emberek nem elegánsak, hanem nyúzottak. Nem mindenki nagylelkű, hanem vannak közöttük zsebtolvajok, vagy kocsmatöltelékek is. Ez pedig tökéletes ellentéte mindannak, amit a japán emberek gondolnak Franciaországról."

Forrás: Yahoo News