Tiszta apja ez a gyerek!

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatási eredmények szerint nem pusztán udvariasságból mondják az anyukák újszülött kisbabáikra, hogy az apjukra hasolnítanak jobban: így akarják megerősíteni az apa-tudatot a férfiakban.
Vágólapra másolva!

Bár annak latolgatása, hogy kire hasonlít leginkább a család új tagja, pusztán udvariaskodásnak tűnik, az anya részéről valójában is nagyon komoly dolog: megerősíti ugyanis az apát abban, hogy valóban ő nemzette a gyereket - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból.

Az ártatlannak tűnő megjegyzések, mint a "te szemeidet örökölte" vagy az "orra pont olyan, mint a tiéd", valójában az anya tudatalatti próbálkozásai, hogy meggyőzze a párját arról, hogy valóban ő a gyerek apja - állítják angol és francia kutatók. "Sok nő mondja azt, hogy a kisbabája nagyon hasonlít az apjára" - mondták el a kutatás vezetői a Daily Mail magazinnak. - "de ez csupán egy, az idők folyamán kialakult módszer arra, hogy megnyugtassák a gyerek apját, és megerősítsék benne az apa-tudatot."

Az Evolution and Human Behaviour (Evolúció és Emberi viselkedés) című szaklapban publikált kutatás szerint ha egy férfi saját magát látja a csecsemőben, az felkelti benne az apai érzéseket és sokkal készségesebben segíti az anyát a gyerekkel kapcsolatos teendőkben.

A kutatás során 69 családot vizsgáltak meg, összesen 83, hat éven aluli gyerekkel. A szülőket megkérdezték arról, szerintük kire hasonlít jobban a kicsi. A gyerekek fényképét azután megmutatták 209 független "bírónak", akiket arra kértek, állapítsák meg, melyik szülőre hasonlít jobban a gyerek, majd összevetették a két csoprt (a szülők és az idegenek) által adott válaszokat.

Az összes anya szerint a fiúgyerekek az apjukra hasonlítanak jobban, és 77%-uk szerint a lánygyerekek is inkább az apjukra ütöttek. A független bírók szerint azonban a gyerekek fele az anyjára hasonlít jobban, egyharmada pedig egyértelműen az apja "kicsinyített mása".

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy az anyák állítása, mely szerint a gyerek az apjára hasonlít jobban, tulajdonképpen független a tényleges hasonlóságoktól" - állítják a Sheffieldi és a Montpellier-i Egyetem kutatói. - "Ez pedig egy enyhe, finom manipuláció, annak érdekében, hogy növeljék az apa önbizalmát."

Az újszűlöttek, függetlenül a nemüktől, az édesanyjukra hasonlítanak jobban - állapította meg továbbá a kutatás. Ahogy telik az idő, a lányok arcán továbbra is az anyjuk vonásai a hangsúlyosabbak, míg a fiúgyerekek két- és hároméves koruk között kezdenek el jobban hasonlítani az apjukra.