Az articsóka kétszer is terem, márciustól
májusig és októbertől decemberig
szüretelhető.
A korai fajták megvastagodott szirmai
ibolyaszínűek, a késeieké zöldek, de
ízük alig különbözik
egymástól.
A nagyon fiatal, apróbb articsókák vastag
sziromlevelei teljes egészében élvezhetők,
míg a fejlettebb, idősebb virágzatok rostos,
megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak
étkezésre, ezért ezeket el kell
távolítanunk. Az articsóka
legértékesebb része mindig is a "szíve"
volt.
Az articsókát gyakran előételként,
különleges alkalmakra, finom töltelékkel,
frissen sütve vagy hidegen tálaljuk.
A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van.
Vásárláskor kisebb bimbókat
válasszunk, azokat, amelyeken a húsos levelek
szorosan egymásra simulnak. Nem lehet sokáig
tárolni, frissen fogyasztva a legjobb.
Az articsókát ne készítsük
alumíniumedényben, mert szövetei
megsötétednek, és fémes ízű lesz.
Fűszeres mártással, vajjal sütve fogyasszuk.
A nagyobb rügyek üregeit fűszeres darált
hússal vagy rizses rákraguval töltsük meg,
és sütőben pároljuk puhára. Ha
megtöltjük a rügyeket, a közepéből
kivájt leveleket se dobjuk ki, salátával
fogyasszuk el, vagy akár pizzára is tehetjük. Az
articsókát nem nagyon kell fűszerezni,
leginkább citromlével érdemes
ízesíteni.
Articsókás pizza
Hozzávalók: egy harminc cm átmérőjű
pizzaforma
A tésztához: 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,
2 evőkanál olívaolaj, 1, 2 dl víz, 1 csipet
só
A töltelékhez: 30 tonhal, 1-2 gerezd fokhagyma,
fél teáskanál só, 1 teáskanál
kakukkfű, csipet fehér bors, 16 frissen
főzött vagy konzerv articsókaszív, 2
evőkanál kapribogyó, 5 evőkanál reszelt
parmezán sajt, 2 tojássárgája, 1 dl
tejföl.
A tészta hozzávalóiból élesztős
tésztát készítünk. Dagasztás
után 30 percig letakarva kelesztjük.
A lecsöpögtetett tonhalat kis darabokra szedjük.
A fokhagymát a sóval összetörjük,
összekeverjük az olívaolajjal, a morzsolt
kakukkfűvel, a borssal, és a halhoz adjuk. Az
articsókaszíveket negyedeljük. A sütőt
200 fokra előmelegítjük, és a formát
kikenjük olajjal.
A tésztát kinyújtjuk, a formába
simítjuk, úgy hogy pereme is legyen. Az
articsókát szétterítjük a
tésztán, megszórjuk kapribogyóval, majd a
tonhallal, és a fűszeres levét is
ráöntjük. A sajtot a tejföllel, és
tojásokkal elkeverjük, egyenletesen a pizzára
öntjük, majd 30 percig sütjük.