Mediterrán konyha: az articsóka

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

www.artichokes.org Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető.
A korai fajták megvastagodott szirmai ibolyaszínűek, a késeieké zöldek, de ízük alig különbözik egymástól.
A nagyon fiatal, apróbb articsókák vastag sziromlevelei teljes egészében élvezhetők, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok rostos, megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre, ezért ezeket el kell távolítanunk. Az articsóka legértékesebb része mindig is a "szíve" volt.
Az articsókát gyakran előételként, különleges alkalmakra, finom töltelékkel, frissen sütve vagy hidegen tálaljuk.

A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van.

www.artichokes.org Vásárláskor kisebb bimbókat válasszunk, azokat, amelyeken a húsos levelek szorosan egymásra simulnak. Nem lehet sokáig tárolni, frissen fogyasztva a legjobb.
Az articsókát ne készítsük alumíniumedényben, mert szövetei megsötétednek, és fémes ízű lesz. Fűszeres mártással, vajjal sütve fogyasszuk. A nagyobb rügyek üregeit fűszeres darált hússal vagy rizses rákraguval töltsük meg, és sütőben pároljuk puhára. Ha megtöltjük a rügyeket, a közepéből kivájt leveleket se dobjuk ki, salátával fogyasszuk el, vagy akár pizzára is tehetjük. Az articsókát nem nagyon kell fűszerezni, leginkább citromlével érdemes ízesíteni.

Articsókás pizza

www.artichokes.org Hozzávalók: egy harminc cm átmérőjű pizzaforma

A tésztához: 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1, 2 dl víz, 1 csipet só

A töltelékhez: 30 tonhal, 1-2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 1 teáskanál kakukkfű, csipet fehér bors, 16 frissen főzött vagy konzerv articsókaszív, 2 evőkanál kapribogyó, 5 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl.

Májat véd és serkenthttp://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0033/gyogy/gyogy.htmlAz articsóka a vér koleszterinszintjét is csökkentő hatóanyagai óvják a májat, elősegítik a zsíremésztést.Párolt articsókahttp://www.tefal.hu/tefal/magazine/recipe_fiche.asp?recipe_id=194&mscssid=0CJFR2WDWMAT8LGN6LBJBA0PD9440M78Articsóka ördög módrahttp://www.deliextra.hu/archivum/iny10614.shtmlMég több articsókás recepthttp://www.artichokes.net/recipes.html

A tészta hozzávalóiból élesztős tésztát készítünk. Dagasztás után 30 percig letakarva kelesztjük.
A lecsöpögtetett tonhalat kis darabokra szedjük. A fokhagymát a sóval összetörjük, összekeverjük az olívaolajjal, a morzsolt kakukkfűvel, a borssal, és a halhoz adjuk. Az articsókaszíveket negyedeljük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a formát kikenjük olajjal.
A tésztát kinyújtjuk, a formába simítjuk, úgy hogy pereme is legyen. Az articsókát szétterítjük a tésztán, megszórjuk kapribogyóval, majd a tonhallal, és a fűszeres levét is ráöntjük. A sajtot a tejföllel, és tojásokkal elkeverjük, egyenletesen a pizzára öntjük, majd 30 percig sütjük.