Karácsonyesti menü

Vágólapra másolva!
Szabóky Csaba séf közreműködésével állítottuk össze a család karácsonyi menüjét, és próbafőzésre is sor került az ételek fotózása, vagyis olvasóink kedvéért. A vacsora elkészítéséhez sok sikert, elfogyasztásához pedig jó étvágyat kívánunk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 30 dkg őzhús, 15 dkg libamáj, 10 dkg füstölt szalonna, fél evőkanál friss kakukkfű apróra vágva, fél evőkanál friss rozmaring apróra vágva, 1 db tojás, 1 dl tejszín, 12 dkg friss spenót, só, bors ízlés szerint, 4 db nagy narancs, 2 evőkanál zselatinpor

Forrás: Magyar KonyhaA füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és kibélelünk vele egy őzgerincformát. A spenótot megmossuk, szárait letépkedjük, szűrőbe tesszük, forró vízzel leöntjük, jól lecsepegtetjük majd félretesszük hűlni. Amíg a spenót hűl, az őzhús kétharmad részét finom lyukú darálón ledaráljuk, összekeverjük a fűszerekkel, a tojással, a tejszínnel és ízesítjük sóval, borssal. A maradék őzhúst apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük az ízesített darált húshoz. A libamájat vékony szeletekre vágjuk és a szeleteket külön-külön beburkoljuk a kihűlt spenótlevelekkel. A szalonnával kibélelt őzgerincformába kb. egy centi vastagon belekenünk a húskrémből, kirakjuk a spenótba tekert libamájjal, majd megint húskrémet kenünk rá, ezt addig ismételjük, míg el nem fogy az alapanyagunk. Az őzgerincformát alufóliába tekerjük, vízfürdőbe helyezzük, és takarék lángon sütőben másfél órán keresztül pároljuk.
Amíg a pástétom párolódik, egy narancs héját vékonyan levágjuk és csíkokra vágjuk, az összes narancs levét kifacsarjuk, gézen átszűrjük, felforraljuk, levesszük a tűzről, majd a zselatinport csomómentesre keverjük benne. A csíkokra vágott narancshéjat gyengén cukros vízben puhára főzzük, leszűrjük és hozzákeverjük a narancsléhez. A szobahőmérsékletűre hűtött narancslevet négy tányérba öntjük, és hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed. Az így elkészített narancstükörre tálaljuk a jól kihűtött, szeletekre vágott pástétomot.

Tipp: a narancsszeléből - mielőtt mind a négy tányért megcsinálnánk - tegyünk egy keveset a hűtőbe, hogy megdermed-e. Ha nem, még tegyünk hozzá zselatint, így megkímélhetjük magunkat a plusz mosogatástól. A fűszerekből, ha nincs friss, használhatunk szárítottat is.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2001