Az olaszok húsvéti menüje

Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy az olaszok szeretnek jól enni. Akárcsak karácsonykor, úgy húsvétkor is más és más kulináris ínyencségek kerülnek felszolgálásra különböző régiókban. Egész Itáliában elterjedt hagyomány azonban a Colomba, a galamb formájú lágy püspökkenyér.
Vágólapra másolva!

Aki járt már húsvét táján Olaszországban, az minden bizonnyal találkozott már ezzel a különleges süteménnyel.
Minden szupermarketben kapható a Colomba, sokféle kivitelben. Akár csokoládéval, akár anélkül, a béke jelképe, amint a húsvéti tojás az új életé. Jelképes a tipikusan húsvét vasárnapi ebéd, a bárány is - amely Jézus Krisztusnak az emberiségért hozott áldozatára hivatott emlékeztetni.

Rómában a leginkább abbacchio kerül húsvétkor a terített asztalara; olyan bárány, amelyet születése után 25-30 nappal levágtak, és addig csak anyatejjel táplálkozott. A bárányt sok rozmaringgal, fokhagymával, olívával, gyöngyhagymával készítik el. Köretnek szívesen fogyasztanak apró újburgonyát és articsókát.

Tipikusan római étkezés a húsvétvasárnapi reggeli is. Míg ugyanis az olaszok reggelire általában csak egy péksüteményt fogyasztanak kávéval, addig húsvétkor alaposan bereggeliznek: kenyeret, sajtot, kolbászt és sós sajtos kalácsot fogyasztanak.

A kulináris ínyencségek közül nem egy évszázados hagyományokkal rendelkezik, de eredete nem minden esetben ismert. Az nyilvánvaló azonban, hogy az emberek a böjt után ünnepelni akarnak, és meg is teszik ezt.
A nagyhét virágvasárnap kezdődik, amikor mise után a pap megáldja a hívek olajfaágait. A nagyhét egyik legrégebbi hagyománya a Via Crucis, a Keresztút a római Colosseumban. A IX. Pius pápa által 1870-ben betiltott és XXIII. János pápa által visszaállított Via Crucis 1490 óta emlékeztet a kereszténység mártíriumára.

Az olaszok híres mondása: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.
Ami annyit jelent: a karácsonyt a családoddal töltsd, a húsvétot pedig azokkal a barátaiddal, akiket te választasz!