Sonkafelfújt és sonkaleves

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten megmaradt húsvéti sonkával készült ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Sonkafelfújt

Egy lábasban olvasszunk meg két evőkanálnyi vajat, keverjünk bele két evőkanál lisztet, és engedjük fel kis adagokban 2 dl forró tejjel; állandóan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Addig forraljuk, míg sűrű mártásunk az edény falától el nem válik.

Vegyük le a tűzről, majd még forrón keverjünk bele egy pohárnyi darált füstölt sonkát. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítsük. 5 tojássárgát keverjünk el benne, majd a fehérjéket verjük kemény habbá, és azt is dolgozzuk bele.

Egy közepes méretű tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük a sonkás masszánkat bele és előmelegített sütőben 130-140 fokon süssük 30-35 percig. Azonnal, forrón tálaljuk, körítésnek friss ropogós salátaleveleket kínáljunk.


Sonkaleves

Egy fazékba tegyünk margarint, fonnyasszunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát. Adjunk hozzá kockára vágott zellergumót, gombát, sárgarépát. Pároljuk pár percig, majd egy-két evőkanál liszttel és egy teáskanál pirospaprikával szórjuk meg. Öntsük fel a sonka főzőlevével. Ügyeljünk, hogy a sonkalé ne legyen túl sós, ha az, hígítsuk vízzel.

Kockára vágott burgonyát, negyed fej kelkáposztát és főtt sonkát tegyünk bele. Őrölt borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Ha a burgonya megpuhult, tejföllel dúsítsuk. Forraljuk ki alaposan, majd tálaláskor összevágott friss zellerlevéllel szórjuk meg.
Nagyon finom, ha a tányérunkba frissen reszelt tormát teszünk, majd erre merjük a tűzforró sonkalevest.