Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Gombás ínyencségek

Vágólapra másolva!
A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben. Ezek a vadgombák igazi különleges ízélményt nyújthatnak az ételekben. Ha leszedtük őket, mindenképp vizsgáltassuk meg gombához értő szakemberrel.
Vágólapra másolva!

Rókagombás csirkefalatok

Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 30 dkg rókagomba, 20 cm póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, 3 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, só, bors ízlés szerint

A rókagombát alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A póréhagymát, és a fokhagymát vékony karikákra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. A csirkehúst kockákra szeljük, rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, és tovább pirítjuk. Ha a hús félig megpirult, hozzáadjuk a gombát. Addig pirítjuk, míg a hús megpuhul, ekkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük, felengedjük a fehérborral, a tejszínnel, majd felforraljuk. Ha túl sűrű lett, kevés vízzel vagy húslevessel hígíthatjuk. Tálalás előtt finomra vágott petrezselymet keverjünk a raguba.
Leginkább rizsköret illik hozzá, amit színesíthetünk kevés, külön főtt vadrizzsel.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Petit Villány Chardonnay 2001

Rostélyos erdei gombával

Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 4 fej hagyma, 0,5 kg erdei gomba (többféle), 1 dl olaj, 1 evőkanál kakukkfű (zöldfűszerként 2-3 szál), 1 evőkanál rozmaring (zöldfűszerenként 2-3 szál), só, őrölt vegyes bors ízlés szerint

A hússzeleteket dörzsöljük be sóval, frissen őrölt vegyes borssal, tekerjük be egyenként olajozott fóliába, és így tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A gombákat alaposan megmossuk, tetszőlegesen cikkekre, szeletekre vagy kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, az olaj felén megfonnyasztjuk, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és együtt pároljuk. Közben ízesítjük kakukkfűvel és rozmaringgal.
A hússzeleteket kivesszük a hűtőből, az olaj másik felében megsütjük, vigyázva arra, hogy ne süljön át, mert akkor rágós lesz.
A hús mellé tálaljuk a pirított gombát, köretnek zöldséges rizst adhatunk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1420 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Kékfrankos Cuvée 2000

Karfiolsaláta trombitagombával

Hozzávalók: 1 db közepes fej karfiol, 30 dkg trombitagomba, 1 db citrom, 15 dkg paradicsom, 10 dkg lilahagyma, só, cukor, balzsamecet ízlés szerint
díszítésnek: salátalevél

Forrás: Magyar KonyhaA karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben roppanós puhára főzzük. A gombát a citrommal együtt alaposan megmossuk, utóbbit félbevágjuk, és a gombával együtt enyhén sós vízben feltesszük főni. A paradicsomot megmossuk, karikákra vágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, vékony cikkekre vágjuk. Cukorból, sóból, a balzsamecetből salátalevet készítünk. A megfőtt gombát saját levében hagyjuk kihűlni. A kész salátalébe tegyük a megfőtt karfiolt, a paradicsomot és a lilahagymát, majd tegyük hűtőbe. A kihűlt gombát szűrjük le, a citromokat dobjuk ki belőle, a gombát pedig jól csepegtessük le. A lecsepegtetett gombát keverjük a salátalében lévő zöldségekhez, és a salátalevéllel díszített tálkákba vagy tányérokon tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Virgin Vintage Chardonnay 2002

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről