Nem csak ponty van a világon!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A régi, század elején megjelent szakácskönyveket lapozgatva egy szembetűnő dolog elgondolkodtathat bennünket. Nevezetesen az a gazdag receptúraválaszték, amelyből a kor igényes háziasszonyai ízlésüknek és igényeiknek megfelelően kiválasztották azokat az ételeket, amelyek elkészített valóságukban mind a hétköznapok, mind az ünnepek terített asztalát gazdagították.
Érdekes, hogy a halakból készített ételek szakácskönyvi leírása többszörösen meghaladta a sertéshúsból készíthető ételek választékát.
A tőkehaltól a márnán, tokon, vizán keresztül az összes hazai édesvízi halak receptjeit kínálták a kor polgárasszonyainak írott könyvek.
Elgondolkodtató, hogy a hűtési technológia, a szállítási eszközök modernizációja dacára étkezési kultúránk és szokásaink nemhogy még jobban kiszélesedtek, hanem beszűkültek, egysíkúvá, igénytelenné váltak. Különösen érzékelhető ez karácsonykor, amikor az ünnepi menü tradíciójából csupán a hal kultusza maradt fenn, ami napi szokásaink szerint majdnem kizárólagosan a pontyra korlátozódik.
Ezen belül is úgy tűnik, hogy a halászlé és a rántott ponty karácsonyi hegemóniája megdönthetetlen.
Természetesen a tájjellegű, különböző módon elkészített halászlé a magyar konyha méltán világhíres ízkölteménye - tehát élvezetéről, illatának fenségéről senkit nem kívánunk lebeszélni, ugyannakor ajánlunk néhány valóban különleges, ünnepi asztalra való halételt is.

Halgombócok chilis mártásban


A halfiléket ledaráljuk és összedolgozzuk az áztatott, kicsavart zsemlével, a zúzott fokhagymával, finomra vágott vöröshagymával, majd reszelt gyömbérrel, citromlével, ajókapasztával ízesítjük.
Dió nagyságú gombócokat formálunk belőle és a további felhasználásig félretesszük.
Egy edényben olajat hevítünk, ebben a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lereszelt gyömbért. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kurkumával és a chiliporral. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, megsózzuk és a tűzre visszatéve jól átpirítjuk, 4 dl forró vízzel felengedjük, citromlével ízesítjük és jól kiforraljuk. Ezután egyenként beletesszük a halgombócokat és nem megkeverve, hanem csak rázogatással, takaréklángon 15-20 percig pároljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2192 kJ / 522 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei olaszrizling

Angolna édesköménymártásban

A megtisztított angolnát 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Egy edényt vajjal kikenünk és a halszeleteket egymás mellé téve belefektetjük. Annyi fehér bort öntünk rá, hogy ellepje, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd fedővel letakarva a halszeleteket puhára pároljuk. Ezután lapátkanállal óvatosan kiemeljük és tálra rendezzük.
Vajban lisztet hevítünk, de nem pirítjuk meg, beletesszük az őrölt édesköményt, majd a hal párolólevével felengedjük és habverővel, állandó keverés mellett mártás sűrűségűre keverjük. Az így elkészített mártást a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tojássárgájával elhabart tejszínt.
Az édesköménymártást a halszeletekre öntjük és zöldpetrezselyemmel megszórt főtt burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2923 kJ / 696 kcal
Ajánlott ital: Szekszárdi kékfrankos rosé

Fokhagymás, ecetes törpeharcsa

A törpeharcsákat megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, majd fejüket levágjuk és jól megmossuk. Szárazra itatjuk és egyenletesen megsózzuk. Letakarva kevés ideig állni hagyjuk, hogy a só felszívódhasson. Ezután a pirospaprikával összekevert lisztbe mártjuk és kevés forró olajba téve szép pirosra sütjük.
Ecettel, sóval, cukorral és vízzel tartalmas salátalevet készítünk, amelyet babérlevéllel, zúzott fokhagymával, őrölt borssal ízesítünk. A kihűlt halakat a salátalébe tesszük és legalább egy napig érleljük.
Tálra helyezett salátalevelekre tálaljuk és citromszeletekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Egy adag: 2021 kJ / 481 kcal
Ajánlott ital: Villányi kadarka rosé


Töltött heringtekercsek

Az előkészített heringfiléket megtöltjük gerezdekre vágott keméyntojással, egy kis uborkával, és elrendezzük egy salátalevelekkel díszített tálra, melyre hagymát, főtt zöldborsót, almakockákat, olívát és aszalt gyümölcsöket szórunk. Kenyérrel kínáljuk előételnek.

Fogasfilé florentin módra

A friss parajleveleket mossuk meg, majd vajon pároljuk meg, borssal ízesítsük. Ezután a fogasszeleteket fokhagymás tejszínben forgassuk meg, tegyük tűzáló edénybe, vonjuk be Gratin-mártással, és süssük annyi ideig, amíg a a tetején a sajt piros ropogósra nem sül. Vajas burgonyával, parajágyon tálaljuk, reszelt sajttal díszítjük.

Ajánlat

Halételek a Webfazékban

Hideg halkészítmények

Ajánló:

Korábban: