Ördögűző köménymag a kulcslyukban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet.
E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is.

Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság az európai ízkultúrában kisebb szerepe van. Általában fahéjjal és sáfránnyal vegyítve párolt húsételek és zöldségfélék készítéséhez használják. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a fekete kömény, amelynek aromája kevésbé intenzív. Felhasználás előtt szárazon hevítik, általában főzelékek és hüvelyesekből készült ételek ízesítésére használják. A Földközi-tenger vidékén őshonos az édeskömény, amelynek hajtását a rómaiak zöldségként fogyasztották, magvaival főként a mártásokat és a szabad tűzön készült pecsenyéket fűszerezték.
Az édeskömény az egyik legaromásabb fűszer, illata az ánizsra és a kámforra emlékeztet. Talán ennek a tulajdonságának volt köszönhető, hogy a középkorban babonás hittel ragaszkodtak ahhoz, hogy a rontó szellemek behatolása ellen éjszakánként őrölt maggal teletömködték a kulcslyukat, bízva abban, hogy az illatozó őrlemény nem engedi a gonoszt otthonukba.

Különleges sült csirke fűszeres rizzsel

Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chili por, 8 cl étolaj, 25 dkg rizs, 5 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 3 g törött bors, 1 mokkáskanál római kömény, KNORR Delikát ételízesítő

Fotó: Magyar KonyhaA jól megmosott és szárazra itatott csirke bőre és húsa közé, a bőrt átszúrva, néhány félbevágott, megtisztított fokhagymagerezdet helyezünk. A csirke belsejét bekenjük ételízesítővel, meghintjük chilivel és megsózzuk.
Ezután megsózzuk a szárnyas külső felületét is, majd sütő tepsibe helyezzük, kevés olajat öntünk alá, és gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.
Közben a rizst jól megmossuk, és hideg vízben 25-30 percig áztatjuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Az olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt fahéjat, a szegfűszeget, a törött borsot és a római köményt. Állandóan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fűszer íze intenzívebbé váljon, majd hozzáadjuk a rizst, és további 3 percig pirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, megsózzuk, és fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk. A megsült és feldarabolt csirke mellé tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Tramini 2001

Tengeri halszeletek édesköményes fűszerkeverékkel sütve

Hozzávalók: 60 dkg tonhalfilé, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál citromhéj, 1 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál édeskömény, fél kávéskanál koriander, 1 kávéskanál kakukkfű, 8 dkg vaj, só

Először elkészítjük a fűszerkeveréket. A fokhagymát összezúzzuk, majd apróra vágjuk apróra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a fekte borsot és az édesköményt megőröljük. A így előkészített fűszerkeveréket egy kisebb tálba helyezzük, hozzáadjuk a koriandert, elmorzsoljuk, a kakukkfüvet is hozzáadjuk, jól összekeverjük. A halszeleteket megsózzuk, gazdagon megszórjuk a fűszerkeverékkel, és letakarva 15-20 percig állni hagyjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, a fűszeres halszeleteket mindkét oldalán megsütjük. Főtt, zöldpetrezselymes burgonyát adunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Chardonnay 2001

Köménymagos, sajtos steak

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 10 dkg sonka, 1 db zsemle, 5 dkg vöröshagyma, 1 db tojás, 1,5 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, törött bors, köménymag, KNORR Delikát ételízesítő

Fotó: Magyar KonyhaA marhahúst és a sonkát pörkölt nagyságú kockákra vágjuk. Ételízesítővel, törött borssal, reszelt fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az anyagokat jól elkeverjük. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, két-három órát pihentetjük, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Ezután apró lyukú tárcsán keresztül ledaráljuk. Hozzáadjuk az áztatott, jól kinyomkodott zsemléket és a tojást, végül belekeverjük a lereszelt sajtot. Pogácsákat formázunk belőle, forró olajban kisütjük. Vajas zöldborsóval tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2810 kJ/670 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2000

Céklasaláta édesköménnyel

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 evőkanál borecet, 5 cl olívaolaj, 1/2 kávéskanál édeskömény, késhegynyi gyömbér, 4 szál újhagyma, só

A megmosott céklát héjában, sós vízben puhára főzzük. Ha a cékla kihűlt, meghámozzuk, és csíkokra vágjuk. Keverőtálba öntjük a borecetet és az olíva olajat, hozzáadjuk az édesköményt és az őrölt gyömbért, végül a vékony karikákra szelt újhagymát. Az így elkészített öntetbe tesszük a céklát, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 586 kJ/140 kcal

Ajánlat
Sült krumpli köménymaggal
Brassói káposzta
Köménymagos leves

Korábban a fűszernövényekről
Bazsalikom és zsálya
Majoránna és szurokfű

Szeretne új ételeket kipróbálni?
Szakácskönyvek akciós áron a Fókusz Online-on