Spenótos gombócok rókagombaszósszal

Vágólapra másolva!
A rókagomba finom, fűszeres ízű és illatú ehető gombafajta, amelyet nemcsak frissen, hanem szárítva is megvásárolhatunk a nagyobb piacokon vagy szupermarketekben.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A gombóchoz:
20 dkg szeletelt fehérkenyér, 1 dl tej, 1 maréknyi leforrázott spenótlevél, só, 2 evőkanál vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg túró, őrölt szerecsendió, fél maréknyi zsemlemorzsa, 1 ág friss zsálya

A gombaszószhoz:
30 dkg rókagomba, 2 szál újhagyma, 1 evőkanál vaj, 2 dl tejszín, só, darált bors, 2 szál friss majoránna, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A gombóchoz vágjuk kis kockákra a szeletelt kenyeret - jobb, ha pár napos, kicsit szikkadt kenyeret használunk. Tegyük egy tálba a kenyérdarabokat, öntsük rájuk a tejet, forgassuk jól össze, majd adjuk hozzá az áttört túrót, a tojások sárgáját, a sós vízben leforrázott, majd kinyomkodott és felszeletelt spenótot és az olvasztott vajat is.

Ízesítsük kevéske sóval, darált borssal, őrölt szerecsendióval, majd dolgozzuk jól össze. Ha túl lágynak találjuk, keverjünk hozzá még zsemlemorzsát.

Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd vizes kézzel formázzunk kis gombócokat a masszából. Tegyük a gombócokat a forrásban lévő vízbe, és addig főzzük, míg a felszínre nem jönnek.

Forrás: Kaldeneker György receptjei



Míg a víz felforr, készítsük el a gombaszószt.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pároljuk rövid ideig, míg az íze kioldódik. Tegyük bele a megmosott és kisebb darabokra vágott rókagombát, majd erős lángon pároljuk egy-két percig.

Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát, keverjük el benne, majd öntsük fel a tejszínnel. Ízesítsük sóval, darált borssal. és tépkedjük bele a majoránna leveleit is. Forraljuk jól össze, amíg a tejszín besűrűsödik.

Tálaláskor tegyünk a szószból egy nagy tányér közepére, majd a tetejére pár gombócot tálaljunk, sült zsályalevéllel dekoráljuk.