Vörösboros szarvaspörkölt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg szarvaslapocka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 1 teáskanál vadfűszer-keverék, 3 dl száraz vörösbor, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, 1 egész paradicsompaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kisebb birsalma

Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a babérlevelet és a borókabogyót is.

Pároljuk addig, míg a hagyma pirulni nem kezd, utána tegyük hozzá a kis kockákra feldarabolt szarvashúst. Ha csontos szarvast vásároltunk, tegyük a hússal együtt a lábasba a kisebb darabokra összevágott csontokat is.

Daráljunk rá a borsot, szórjuk rá a vadfűszer-keveréket és sózzuk meg. Közepes lángon addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, és a hús széle kezd pirulni. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük jól össze, hogy a zsiradékban feloldódjon a paprika, majd öntsük fel a vörösborral.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük bele az összevágott paradicsompaprikát, meghámozott és feldarabolt paradicsomot, és a kis kockákra feldarabolt, hámozott birsalmát is. Fedjük le, és közepes lángon pároljuk. Kevergessük meg alkalmanként, és ha szükséges, az elpárolgott szaftot pótoljuk kevés vízzel.

Addig kell párolni, míg a hús meg nem puhul. Célszerű befejezés előtt levenni a fedőt, és forralni még öt percig, hogy a pörkölt szaftja jó sűrű legyen.