Ringlószilva kosárkák

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

Tésztához: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 db tojás sárgája, 25 dkg liszt

Töltelékhez: 5 dkg marcipánmassza, fél dl tej, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 3 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg darált mandulabél, 1 evőkanál rum, 8-10 db ringlószilva, 2 evőkanál citromlé

Elkészítése:
A tésztához tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, tegyük hozzá a porcukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk körülbelül öt percig, majd csorgassuk bele a tojások sárgáját, és kis adagokban dolgozzuk hozzá a lisztet.

Kapcsoljuk le a gépet, majd pár perc után öntsük a tésztát liszttel meghintett deszkára és gyúrjunk belőle cipót. Tegyük egy tányérra és legalább fél órán keresztül pihentessük hűtőszekrényben.

Nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra lisztezett deszkán a tésztát, majd béleljünk ki vele vajjal kikent és liszttel meghintett kosárkaformákat (használhatunk muffin, vagy pudingformákat is). A felesleges tésztát a forma széleinél késsel vágjuk le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A töltelékhez vágjuk kis darabokra a marcipánmasszát, tegyük egy keverőtálba, öntsük rá a felforrósított tejet, majd várjunk vele amíg megpuhul és utána keverjük simára. Tegyük hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a hideg vajat. Elektromos habverővel habosítsuk tíz percig, míg könnyű és krémes nem lesz.

Öntsük bele a tojást, rumot és citromlevet, keverjük jól össze, utána kis adagokban dolgozzuk hozzá a darált mandula, liszt és a keményítő keverékét.

Töltsük meg a kibélelt formákat háromnegyedig a mandulás krémmel, helyezzük a tetejére a kis cikkekre feldarabolt ringlószilvákat. Tegyük sütőlemezre és forró sütőben 150-160 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.

Ha elkészült, még melegen kanalazhatunk rá vanília fagylaltot és azonnal szervírozzuk, ha kihűlt, a formából könnyen kivehetjük, és tányérokon tálalhatjuk.