Színészi álmok szertefoszlóban

Vágólapra másolva!
Miből áll egy jól megírt ajánlólevél? Érdemes-e felvenni új szakként a politológiát annak a fiatalembernek, aki filozófiát tanul és egyetemen szeretne tanítani? Mit tehet az a 18 éves fiatal, akinek színészi ambícióit folyton letörik? Dr. Szöllősi Ágnes karriertanácsadó válaszol.
Vágólapra másolva!

Egy vidéki egyetem negyedéves filozófia szakos hallgatója vagyok, nagyon szeretem, amit tanulok, és szívem szerint ezzel foglalkoznék egész életemben. A probléma azonban az, hogy Magyarországon nagyon nehéz filozófia bölcsészdiplomával úgy elhelyezkedni, hogy az ember ezzel foglalkozzon tovább.

Nem szeretnék középiskolában tanítani, mert nincs elég türelmem hozzá, és azt hiszem, kevés a kihívás. Ahhoz, hogy egyetemen taníthassak, meg kellene csinálnom a doktori képzést, ezt meg is fogom próbálni. Azon gondolkodom, hogy el kellene végeznem még egy szakot, hátha így nagyobb eséllyel indulnék neki az "életnek".

A kérdésem az lenne, hogy ön szerint érdemes-e politológia diplomát is szereznem. Megosszam az erőmet két szak között, vagy összpontosítsak egyre? Tudom, nehéz így választ adni, hiszen nem ismer engem, sem a képességeimet, de okosan szeretnék dönteni.

Szerintem is nagyon izgalmas a politológia, a mindennapok társadalmi eseményei közötti eligazodást nagymértékben segíti, és elfogadom, hogy filozófiai érdeklődéséhez legközelebb a politológia áll, de gondolja, hogy több lehetőséget nyújt a mai magyar társadalom a politológusoknak, mint a filozófusoknak? Könnyebb elhelyezkedni politológusként, mint filozófusként? Mit gondol, a végzett politilógusok hány százaléka van alkalmazásban politológusi pozícióban?

De szerintem is nagyon érdekes, izgalmas intellektuális élményt jelentene, ha mindkét szakon folytatná a tanulmányait.

Mindazonáltal én úgy gondolom, hogy ha filozófusként és nem középiskolai filozófiatanárként akarja kiteljesíteni önmagát, akkor az egyetlen járható út a PhD és a lehető legtöbb tudományos ösztöndíjra való pályázás Európa egyetemeire, a tudományos fokozatok megszerzése, sok-sok olvasás, elmélyült kutakodás és publikációk hosszú-hosszú sora. Ehhez képest a politológia szűkebb mozgásteret jelentene, de a világért sem szeretném lebeszélni, csak "filozofálgatásra" szeretném késztetni.