A szerelem mámora a kábítószeréhez hasonló

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- A vonzalom és a vágy tényleg a kábítószerre hasonlít. Ha valaki iránt vonzalmat érzünk, akkor hihetetlen érzelmek jönnek elő. Nem számít, amúgy mennyire különbözőek vagyunk, a szerelem nem válogat, és nem ismer határokat - mondja Marsden. - Felindult állapotba kerülünk, ha számunkra vonzó illetővel beszélünk, szívünk háromszor gyorsabban ver, a vér orcánkba és nemi szerveinkbe áramlik, s mindettől úgy érezzük, mintha pillangók lennének a gyomrunkban. A kokainhoz és a speedhez hasonlóan a szerelem hatása sem életre szóló, bár jó esetben eltarthat három, de akár hét évig is.

Marsden kutatásai szerint az emberek saját, illetve szüleik tulajdonságaihoz hasonlókat keresnek partnerükben. Ösztöneink afelé hajtanak, hogy megtaláljuk azt az ideális párt, akivel megoszthatjuk génjeinket. Általában nagyon más immunrendszerrel rendelkező partner "szaga" után megyünk. Biológiánk arra vezet minket, hogy megtaláljuk az optimális kompromisszumot a nagyon más és a nagyon hasonló között, és kiegyenlítődjön a genetikai mérleg.
A kutatás azt is megállapította, hogy minél többet szeretkezik egy pár, annál jobban megszilárdul kapcsolatuk. Ha két ember kapcsolata minden szempontból kielégítő, akkor könnyebb ellenállni a szerelemdrog csábításának, annak hogy hanyatt-homlok beleessünk valaki másba.