De azért maradjunk barátok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A "maradjunk barátok" sablon a legtöbb kapcsolat szakítási fázisának megszokott lemeze. A kivitelezhetőségéről valószínűleg nagyon kevesen gondolkodnak el, de egy úriember nem dob el magától úgy egy nőt, mint a felmosórongyot, hanem felajánlja további szolgálatait. Így hát ki kell mondani. Ha a lány kezdeményezi a szakítást, ő is habozás nélkül kedélyes barátságot kínál, mert tulajdonlási vágya akkora, hogy belebetegedne, ha a fiút végleg szem elől vesztené.

A probléma az, hogy mindenki máshogy értelmezi a barátságot ebben a szituációban. "Nem tartozom neked állandó figyelemmel, nem megyek el veled kettesben nyaralni, nem kell beszámolnom minden lépésemről, és nincs testi kapcsolatunk. De, ha baj van, szóljál, és szülinapodra meg karácsonyra küldök lapot, sőt fel is hívlak." - A legtöbb esetben ez a mögöttes tartalom. Persze vannak kivételek, akik a szakítás után is ugyanúgy találkozgatnak, megbeszélik lelki problémáikat és a világ dolgait, de ez nagyon ritka. Gondoljunk csak bele! Az igaz barátnak feltárhatjuk a szívünket. Ha valaki kidob minket, akkor a legnagyobb problémánk, hogy ilyen sérelem esett rajtunk, és mellé partner nélkül maradtunk. Ezt keseregjük el annak az embernek, aki nyomorúságunk okozója? Elég valószínűtlen, hogy hathatós vigaszt tudna nyújtani, hacsak nem gondolja meg magát, és lelkiismeret-furdalása, a szánalom vagy netán az újraéledő szenvedély vissza nem sodorja karjainkba.

A "maradjunk barátok" sablon sok esetben csak udvariasságból hangzik el, mint a vendégségben a "maradjatok még néhány órácskát, hisz alig múlt éjfél" típusú mondatok. Senki nem gondolja komolyan, de illik megpedzeni a lehetőséget, ha el akarjuk kerülni, hogy neveletlennek tartsanak. Persze ilyenkor a kezdeményező reménykedik abban, hogy a másik is legalább olyan jól nevelt, mint ő, és veszi a lapot. Ha nincs kommunikációs probléma, és megérti, hogy ez csupán vicc, akkor minden rendben van. Ellenkező esetben több hetes, sőt hónapos tortúra lehet a másik eltávolítása, ami a kölcsönös gyűlöletig fajulhat. Az egyiknek elege van abból, hogy expartnere mágnesként tapad rá, a másikban pedig az elutasítás miatt gyűlnek az indulatok. A elfajuló kapcsolat végén mindketten fellélegeznek, hogy megszabadulhattak ettől a kiállhatatlan, szemét alaktól.

Szakítani mindenkinek nehéz. De legalább ilyenkor legyünk őszinték, és csak azt mondjuk, amit valóban gondolunk. Ha barátságot kérünk, először mérlegelni kell, hogy működőképes-e. Ha nem, akkor elég a régi szép emlékeket megtartani, és nem húzni az ügyet, mint a rétestésztát.

Korábban
Túlélés szakítás után
Aludj el szépen, kapcsolat
Lehet-e férfi és nő között barátság?

Ajánlat
Szürkül a kapcsolatod? Nem tudod, hogyan szakíts? Írj a Facér Pasinak, aki szívesen meghallgat!
Pasizás.hu
Habostorta

Fórumajánló: Vannak még hosszú távú kapcsolatok?