Vágólapra másolva!
Az apáknak komoly befolyásuk van arra, hogy lányuk mikor lép a pubertás korba, vagyis mikor következik be a nemi érés - állapították meg amerikai kutatók. - A fiatal nők az apa által kisugárzott illatanyagok nélkül korábban válnak nemileg éretté.
Vágólapra másolva!

Az apáknak nagy szerepük van abban, hogy a lányuk mikor válik nemileg éretté, azaz mikor lép be a pubertás korba - derült ki a pennsylvaniai állami egyetem egy friss kutatásából, amelyben kétezer diáklányt kérdeztek meg. A vizsgálatból kiderült, hogy a biológiai apa nélkül felnövő lányok korábban lépnek a pubertás korba, mint azok, akik együtt élnek apjukkal - írta az eredményekről hírt adó wissenschaft.de című német tudományos hírportál.

A kutatás során a tudósok arról kérdezték a lányokat, hogy mekkora és milyen összetételű a családjuk, milyen a szociális környezetük, illetve mikor volt az első havi vérzésük. Megfigyelték, hogy az apa nélkül nevelkedő fiatal nőknél az első menstruáció átlagosan három hónappal korábban következett be, mint azoknál a lányoknál, akik az apjukkal együtt éltek. Minél hamarabb hagyta el az apa a családot, annál hamarabb következett be az első menstruáció - derült ki a vizsgálatból.

A kutatók véleménye szerint a jelenséget az apai feromonok illata váltja ki. Az apai feromonok jelenléte, az eredmények szerint legalább három hónappal eltolja a lányok pubertáskorának kezdetét: ott, ahol a tinédzser lány mellett jelen van az apa, a fogantatás lehetősége átlagosan ennyi idővel később következik be. A fél- vagy az unokatestvérek jelenléte, illetve a városi élet - a kutatás szerint - a korai pubertáskor megjelenéséhez vezet, a fiútestvérek jelenléte pedig nincs befolyással az első havi vérzés megérkezésére.

A szakemberek azt mondják: ezek a jelenségek egyértelműen arra utalnak, hogy a fiatal nők az apa által kisugárzott illatanyagok nélkül korábban válnak nemileg éretté.

Ezt korábban egyébként már az állatvilágban folytatott kutatások is bizonyították: az emlősállatoknál például az apaállat olyan feromonokat termel, amelyek nyomán a nőstényutódok később válnak nemileg éretté.

Az embereknél is felfedezték azt a gént, amely feromonokra reagáló fehérjét hordoz és innen ered a tudósok következtetése, hogy ezek az illatanyagok az embernél is hatással vannak a nemi érésre.

MTI