Kódolt hűtlenség

Vágólapra másolva!
Valóban hajlamosabbak a férfiak a hűtlenségre? Megváltozhat-e egy alapvetően hűtlen férfi? Van-e különbség a két nem hűtlenkedési szokásai között, és milyen a tipikus csalfa pasi? A kérdésekre egy most megjelent angol tanulmány és egy magyar szakember keresi a válaszokat.
Vágólapra másolva!

"Én kizárólag a hűtlen pasikat vonzom" - sírta el magát egy este Zsuzsa, amikor kiderült, hogy a férje ismét félrelépett. A barátnők persze vigasztalták, de mindegyiknek volt legalább egy sztorija a férfiakról, akik közül szinte egy se érdemli meg a bizalmat. Egyikük, Viktória szerint Zsuzsa esete is azt példázta, hogy mennyire "gusztustalan" egy-egy ilyen ügy, az asszonyt ugyanis addig csalta meg a férje, amíg a kórházban feküdt az újszülött kisbabájukkal. A csalfa férj azt hazudta a szeretőnek, hogy már a gyerek se tőle van, és rég elhidegült a feleségétől.

"A férfiak ilyenkor szemrebbenés nélkül hazudnak" - összegzi keserűen Viktória -, "és nem csak azt bántják, teszik tönkre, akit megcsalnak, hanem azt is, akivel félrelépnek."

Viki emellett úgy tapasztalta, hogy a csalfaság inkább a pasikra jellemző, mint a nőkre. "A barátnőimért, szinte mindegyikükért tűzbe tenném a kezem, de a férjem barátairól még én is konkrétan tudom, hogy volt jó néhány piszkos ügyük."

Evolúciós apaösztön

Vajon Viktóriának igaza van és a férfiak eleve hűtlenebbnek születnek, mint a nők? Egy Times Online-on megjelent cikk szerzője úgy véli: igen.

Desmond Morris publicista szerint - akinek nemrégiben jelent meg második könyve a témában - ugyanis a pasiknak kétféle szexuális stratégiájuk van. Az első, hogy szerelembe esnek, és párt alkotnak egy bizonyos nősténnyel - vagyis az emberek családi egységet alkotnak, amelyben a gyerek éppúgy ismerte az apját, mint az anyját.

"Az evolúció azért változtatta meg az emberhímet és tette jó apává, mert fajunknál olyan nagyok a szülők terhei, hogy egy felnőtt egyed nem győzi egyedül. Ha van egy gondoskodó apa a családban, akkor a legkisebbek túlélési esélyei jelentősen megnőnek. A férfi szempontjából pedig, minél erősebb a szülői érzés, annál nagyobb az esélye, hogy sok utóddal gazdagszik. Szerencsés esetben tehát egy férfi rengeteg időt és energiát áldoz a családjára"- véli a szerző.

Genetikailag kódolt hűtlenség

A hímek másik szexuális stratégiája azonban ennél jóval primitívebb, mégpedig, hogy elszórja magját, ahol, amikor csak lehet.

"Ha egy olyan nőnemű egyed társaságában van, aki nem az ő családjának a tagja, akkor is érezheti annak sürgős szükségét, hogy rövid szexuális kapcsolatba kerüljön vele, még ha soha többé nem is fog vele találkozni" - állítja a szerző. Ha gyerek születik a kalandból, akkor annak felnevelésében nem fog részt venni, ad absurdum még a létezéséről sem értesül.