Nagyító alatt a GI-diéta

Vágólapra másolva!
Előző cikkeikben megismerkedhettetek a GI-diéta rejtelmeivel, étrenddel kiegészített tervet ajánlottunk a fogyókúrához. Dietetikusunk még szakszerűbben járja körül a Glikémiás Index (GI) fogalmát, és az egyes élelmiszerfajták összetételét, hogy még jobban tudjuk hasznosítani étkezésünk összeállításában.
Vágólapra másolva!

A Glikémiás Index (GI) a táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra, de nem mutatja meg, hogy mennyi szénhidrát van egy bizonyos élelmiszerben.

Bár a GI rendszerét eredetileg cukorbeteg vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, ezt ma már mindenki hasznosíthatja. Hasznos ha ismerjük egy étel GI-jét, mivel a táplálékok kombinációját esszük. Egy étel GI-jét meg lehet becsülni, ha az elfogyasztott ételek összes szénhidráttartalmát kiszámoljuk és megnézzük, hogy milyen arányban járul hozzá a többi étel az összes szénhidráttartalomhoz.

Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kisebb a valószínűsége, hogy a szervezet zsírt fog elraktározni, tehát ha alacsony GI- ételeket választunk, akkor biztosítjuk, hogy az anyagcserénk egyenletes motorként működjön. A magas GI-értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukrot és az inzulint, magas vérnyomást, kóros koleszterin- és trigliceridszintet és a szívbetegségek más rizikófaktorait eredményezi. De nemcsak arra kell figyelnünk, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, hanem arra is, hol helyezkednek el ezek az élelmiszerek a GI-ben. Az a jó, ha ételeinket a GI alsó sávjából választjuk, mert ez feltétele a tartós fogyásnak, egészségünk megőrzésének.

Ha fogyókúra során alacsony GI-jű ételeket használunk, akkor rövid időn belül észrevesszük, hogy csökken az étvágyunk, jóllakottabbnak érezzük magunkat, annak ellenére, hogy többet ettünk, mint máskor, szellemileg frissebbek leszünk. a negyedik nap környékén már megindul a fogyás, nem kívánjuk az édességeket, fizikai aktivitásunk nő. A gyümölcsökben, zöldségekben lévő tápanyagok és antioxidánsok hatására erősödik a szervezet immunrendszere. A bőrünk, a hajunk, körmünk szebbé válik, a szervezet energiával töltődik fel, csökken a vér koleszterinszintje, a nő a HDL-, csökken az LDL-szint.