Tippek a nyár végi depresszió ellen

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember - legyen az fiatal vagy idősebb - szeptember környékén megtapasztalja a szakértők által "őszi nyomottságnak" nevezett érzést: a nyár elmúltával nehéz visszarázódni a szorgos mindennapokba. Szerencsére, lehet tenni az ellen, hogy hetekig csak kóvályogjunk az irodában, és behozhatatlanul lemaradjunk a feladatainkkal - erre adunk néhány tippet.
Vágólapra másolva!

Az ősz kezdete (különösen a szeptember) vízválasztó az ember életében: ez az időszak, amikor a nyári könnyedség, a várva várt nyaralás, a pihenés hetei után vissza kell rázódni a dolgos hétköznapokba - már egészen kicsi kortól kezdve, hiszen az őszi iskolakezdés minden diák számára az új "időszámítás" kezdete is.

A természet is felkészül a téli álomra: az idő hűvösebb, a nappalok rövidebbek - ez pedig egyáltalán nem támogatja, hogy, mint nyáron, kimenjünk a szabadba, szórakozni járjunk vagy éppen ismerkedjünk. Télen még a főnökök is szigorúbbnak tűnnek...

Jó volt a nyaralás?

"Az első hetekben minden nap elaludtam, késve értem be a munkába, és képtelen voltam kedvesen viselkedni az ügyfelekkel, meg a kollégákkal" - meséli a 32 éves Sári, aki egy ügyvédi irodában dolgozik. "Csodás két hetet töltöttünk a férjemmel Görögországban, nagyon jól éreztük magunkat, és amikor visszajöttünk Pestre, minden szürkének és unalmasnak tűnt. Ráadásul, mintha rosszabbul viseltem volna olyan apróságokat is, amelyek korábban teljesen megszokottnak tűntek, mint amilyen a tülekedés a boltban, vagy a dugó az utakon. A hazatérés utáni második napon már úgy éreztem, mintha soha nem nyaraltam volna."

Sári esete egyáltalán nem egyedi, de nem is az őszi nyomottság egyetlen változata. Két oka is lehet annak, hogy az ember nehezen viseli az őszi "átállást": vagy nagyon jó volt a nyaralás, felszabadultnak, könnyednek és élettel telinek érezzük magunkat, és a visszatérés a munkába olyan, mintha csapdába zártak volna minket; vagy, éppen ellenkezőleg, a pihenés egyáltalán nem volt pihentető, sőt, minimálisan sem felelt meg az elvárásainknak, mert nem tudtuk minden tervünket beteljesíteni. Bármelyik eset is álljon fenn, a visszatérés a munkába stresszel teli: teljesen más kihívásoknak kell megfelelni.

Dr. David Holmes, a manchesteri egyetem kutatója szerint az őszi nyomottságnak több oka is lehet: egyrészt, az emberek - különösen, akik a mindennapokban rengeteget dolgoznak - nagyon nehezen lazítanak, és még a pihenés napjaiban is a feladataikon jár a fejük, és ahelyett, hogy feltöltődnének, azon aggódnak, hogy mit mulasztanak el. Egy másik csoport számára a nyaralás az egyetlen lehetőség, hogy izgalmat és lelkesedést csempésszenek az életükbe, és amikor visszatérnek a munkában, az egyetlen érzés, ami megtölti a lelküket az, hogy "mennyire utálják az egészet". A nyaralás során átélt stressz (rohanás a repülőtéren, elveszett csomagok, rossz étel, nem megfelelő szállás) pedig csak felerősítik a mindennapok feszültségeit.

Érezd magad szerencsésnek!

A legfontosabb a pozitív gondolkodás: érezzük magunkat szerencsésnek, amiért egyáltalán van munkánk, otthonunk, emberi kapcsolataink - sőt, annak is örülhetünk, hogy kihasználhatjuk az ősz "kellemességeit", mindazokat az ételeket, szórakozási vagy kirándulási lehetőségeket, amelyeket ez az évszak kínál.

A nyaralás ugyanakkor felerősíthette az érzéseinket is: "a tengerparton sétálva vagy éppen az ágyban heverészve volt elegendő időnk arra, hogy elgondolkozzunk a helyzetünkön és a céljainkon, sőt, akár egy kis kétkedés is születhetett bennünk azzal kapcsolatban, hogy jó helyen vagyunk-e az életben" - állítja Szabó Katalin életmód-tanácsadó. "Ez pedig, szélsőséges esetben, akár oda is vezethet, hogy egyik pillanatról a másikra felrúgjunk mindent, amit addig elértünk, egyszerűen azért, mert a pihenés és feltöltődés hevében ez jó ötletnek tűnt. Tehát, amellett, hogy pozitívan tekintünk a jövőbe, a saját határainkat is ismernünk kell, mindazokat a negatív érzéseket, amelyeket a munkahelyünkkel vagy a mindennapjaikkal szemben táplálunk."