Fügét szedtünk

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: Magyar KonyhaMár több ezer évvel ezelőtt fontos élelmiszer volt a füge, mert magas cukortartalma miatt sokáig elállt.
A füge az eperfafélék családjába tartozik. Ázsiai őshazájából eljutott a Földközi-tenger vidékére. Közkedvelt és termesztett gyümölcs Olaszországban, Görögországban, Törökországban, Algériában, Marokkóban és Szíriában.
A füge tápértékét elsősorban kálium tartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. B-vitaminjai az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztata bántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. Jó hatással van a légzőszervekre, az emésztő szervekre, csökkenti a vérzékenységet. B-vitaminjai jótékonyan hatnak az idegrendszerre is. A fügében sok rost van, ami szintén jó hatással van az emésztésre.
A friss fügéből pompás édességeket, salátát készíthetünk.

Fügecsemege dióval

Hozzávalók: 1 kb. 22 cm-es tortalap, 12-16 db érett füge, 4,5 dkg nem sózott vaj, 3 dkg kristálycukor
a mázhoz: 1 dl méz, fél citrom leve
a díszítéshez: 5 dkg dió, csipet fekete bors

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A vaj egyharmadával kikenünk egy lapos serpenyőt, és beletesszük a fügéket. Megszórjuk a cukorral, fedő alatt sütjük alacsony hőn 8-12 percig, amíg a gyümölcs megpuhul. Utána hűtsük ki.

Fotó: Magyar Konyha1 evőkanál vajban megpirítjuk a dióbelet. A máz készítéséhez keverjük össze a mézet a citromlével egy nehéz serpenyőben. Forraljuk fel, és 2-3 percig főzzük a keveréket, amíg besűrűsödik. Ekkor keverjük hozzá a maradék vajat, és főzzük tovább, mindaddig, míg a keverék nagyon sűrű és karamellszerű lesz. A serpenyőt tartsuk melegen, forró víz felett. A fügéket száras végükkel felfelé helyezzük el a peremes tortalapra. Kanalazzuk rájuk a mázat, és díszítsük a pirított dióval. Szórjuk meg csipetnyi durvára darált borssal. Csemegénket szobahőmérsékleten tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997 Dobogókő Pincészet

Madársaláta fügével, citromos Vinaigrette mártással

Hozzávalók: 15 dkg madársaláta, 30 dkg füge, 2 db grépfrút, 30 dkg gránátalma, 1 körte (érett), 1 db citrom, 6-8 evőkanál olívaolaj, só, bors

Fotó: Magyar KonyhaA salátát megmossuk. A fügét meghámozzuk, negyedeljük. A grépfrútot meghámozzuk, belső, fehér héjától is megtisztítjuk, a gerezdeket félretesszük. A gránátalmát félbevágjuk, belsejét kivájjuk. A körtét negyedeljük, magházát eltávolítjuk, majd a negyedeket is szeletekre vágjuk. A citrom levét kinyomjuk, elkeverjük az olajjal, sóval, borssal, azaz Vinaigrette-mártást késztünk.
A madársalátát kíméletesen elkeverjük a körteszeletekkel, a grépfrút-gerezdekkel, a gránátalma belsejével, és a Vinaigrette-tel meglocsoljuk. Hidegen tálaljuk. (Ha nincs gránátalma, durvára aprított dióbéllel helyettesíthetjük.)

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 899 kJ/215 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Tramini 2001


Gyors fügetorta

Hozzávalók: 1 db 26 cm átmérőjű, bordás, peremes tortalap, 2 csomag vaníliás pudingpor (hidegen elkészíthető), 60-70 dkg puhára érett füge, 1 liter tej, 3 dl tejszín

Fotó: Magyar Konyha

A pudingporból krémet keverünk. A krémet a tortalapba öntjük. A nem túl keményre felvert tejszínhabot a krém tetejére kenjük, legalább 30 percre hűtőbe tesszük. A fügéket megmossuk, lecsepegtetjük, a szárakat levágjuk. Mindegyik fügét hatfelé vágjuk, majd a hűtőből kivett krémre helyezzük őket tetőcserépszerűen (kívülről befelé). Legalább két órára ismét hűtőbe tesszük. Végül 8-10 szeletre felvágva tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc (plusz hűtési idő)
Egy adag: 1681 kJ/401 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 4 puttonyos 1995

Ajánlat
A füge növény (Ficus caria)

Fügés narancssaláta
Füstölt malacnyárs fügével
Baromfisonkás szendvics fügével
Egzotikus párnácskák
Gazdag gyümölcsrizs

Szeretne Ön is fügét termeszteni?

Trópus-szubtrópusi gyümölcsök
Gyümölcs enciklopédia

Fórum: A legjobb zöldségek, gyümölcsök