Karácsonyi vacsora gesztenyével és fürjjel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az itt összeállított menühöz - héttagú családra számítva - a nyers- és alapanyagok mintegy tizenötezer forintba kerültek. Jó étvágyat kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak is!

Halkocsonya zöldségekkel

Hozzávalók: 1,20 kg ponty, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 1 db tojásfehérje, 1 dkg paradicsompüré, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 1 db citrom, só

Forrás: Magyar KonyhaA pontyot kifilézzük, majd a belsőségekkel (tejikra) együtt jól megmossuk, szárazra itatjuk, és megsózva a további felhasználásig félre tesszük. A halcsontból, fejből a felszeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával és paradicsommal tartalmas halalaplét főzünk, enyhén megsózzuk. A leszűrt halalaplét még egyszer felforraljuk és gyöngyöző forrás mellett tetejére tesszük a paradicsompürével lekevert, habbá vert tojásfehérjét. Néhány perc lassú forrás után kristálytiszta levet nyerünk, amelyet szűrőruhán keresztül egy zománcozott edénybe szűrünk. A halhúst és a belsőségeket egy tepsiben szétrakjuk, annyi hallevet öntünk rá, hogy ellepje, és néhány perc alatt puhára főzzük. A halhúst és a levet is kihűtjük. Megfelelően elegáns porcelán tálkák aljára egy kevés levet öntünk, ízlésesen ráhelyezzük a főtt halhúst, a belsőséget, a külön megfőzött és vékony metéltre vágott sárgarépát, fehérrépát és egy-két citromkarikát. A hűtőszekrénybe tesszük, és megvárjuk, amíg a lé megdermed. Így már a tálba tett anyagok nem tudnak elmozdulni és ekkor annyi levet öntünk rá, hogy a halhúst és a zöldséget ellepje. A hűtőszekrénybe visszatéve megdermesztjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1760 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé


Gesztenyekrémleves

Hozzávalók csontléhez: 30 dkg csont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, só
leveshez: 20 db gesztenye, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 2 db tojássárga, őrölt fehér bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA gesztenyét éles késsel keresztben behasítjuk, majd tepsibe téve sütőbe rakjuk, és addig sütjük, ameddig a héja felpattog, ekkor már könnyűszerrel eltávolíthatjuk.
A megtisztított gesztenyére annyi tejet öntünk, hogy ellepje, enyhén megsózzuk és puhára főzzük. Ezután finom szűrön keresztül áttörjük.
A csontból és a zöldségekből 1,5 liter tartalmas csontlevet készítünk, majd leszűrjük. Az áttört gesztenyét belekeverjük és felforraljuk. Világos, vajas rántással sűrítjük, és kb. 10-15 percig még forraljuk. Őrölt fehér borssal és sóval ízesítjük. Amikor a leves elkészült, a tűzről levesszük és hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tojássárgát. Forrón, leveses csészékben tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1110 kJ/265 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor