Karácsonyi töltött pulykák 1.

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten a karácsonyi töltött pulyka készítésének módozatait mutatja be.
Vágólapra másolva!

Aszalt gyümölcsös töltelékkel

Hozzávalók: 1 db egész pulyka (6-8 kg-os), 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál kakukkfű, só, bors

A töltelékhez: 1,5 pohár vadrizs, 0,5 kg fehér kenyér, 10 dkg vaj, 2 db vöröshagyma, 2 db zellerszár, 2 evőkanál kakukkfű, 2 evőkanál zsálya, 1 csomag zöldpetrezselyem, 0,5 kg sütőtök kis kockára vágva, 2 db alma, 0,5 kg vegyes aszalt gyümölcs, só, bors, 20 dkg dió

A megtisztított pulykát mossuk meg hideg vízben alaposan, majd sóval és kakukkfűvel dörzsöljük be jól. Szobahőmérsékletű vajjal kenjük be, majd tegyük egy nagy tepsibe.
A töltelékhez főzzük meg a vadrizst bő vízben, majd csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálba tegyük a rizst, a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az olvasztott vajat, az összevágott hagymát, a felkockázott zellerszárat, a tököt, az aszalt gyümölcsöket, almát, pirított diót, fűszereket. Keverjük össze alaposan, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a pulykát.
Öntsünk a pulyka alá a tepsibe egy kis vizet, és tegyük előmelegített sütőbe. Első fél órán keresztül 180-190 fokon, majd 140 fokon süssük 3-4 órán keresztül. Sütés közben pecsenyelével locsolgassuk. Köretként pasztinák pürét, párolt kelbimbót kínáljunk hozzá.


Almás-mazsolás töltelék 5 kg-os pulykához

Hozzávalók: 4 pohár aprított zsemle, negyed pohár zöldpetrezselyem, fél pohár zellerszár, 1 teáskanál bazsalikom, háromnegyed teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika, egy nyolcad teáskanál szerecsendió, 1,5 teáskanál zsálya, 3 pohár alma összevágva, 1 pohár mazsola, 2-3 db tojás, 1 pohár összevágott mogyoró vagy dió

A pulyka nyakhúsát és máját vajon 1 db vöröshagymával megpároljuk. A zsemléket beáztatjuk és utána kinyomkodjuk. A pulykát megmossuk hideg vízben alaposan, majd kívül belül besózzuk, sült pulyka fűszerkeverékkel befűszerezzük.
A megpárolt nyakhúst a májat apróra összevágjuk, összekeverjük a zsemlével, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a maradék hozzávalókat. Jól összekeverjük, betöltjük vele a pulyka hasát, a mellbőrét fellazítjuk, és nyomózsákkal a bőre alatt is megtöltjük.
A maradék töltelékekből gombócokat formázunk, és sütőlapon sütőben külön megsütjük.
A megtöltött pulykát tegyük egy nagy tepsibe. Érdemes mélyebb tepsit használni. Zsiradékkal kenjük meg alaposan, vizet öntsünk alá. Előmelegített sütőben először 170-180 fokon süssük, majd fél óra múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 140 fokra és így süssük legalább 3 órán keresztül.
Tálaláskor vegyük ki óvatosan a tepsiből, tegyük egy nagy pecsenyés tálra. Köretként sült almát és vörös áfonyás kuszkuszt tálaljunk.