Idén is lesz Füreden Anna-bál

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- "Kiss Ernő, a későbbi aradi vértanú az első, 1825-ös füredi Anna-bálon ismerte meg jövendőbelijét, a honvédtábornokról mintázott porcelánszobor lesz a nyertes férfi díja" - közölte Kőrös Endre, a főtámogató Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. marketing-igazgatója.

A Magyarországon legrégibb, az első bálozók táncmulatságaként külföldön is a legismertebb, a reformkor hangulatát idéző bált 178. alkalommal rendezi meg a település július 26-án, az Árkád Szállóban - tájékoztatott Bóka István polgármester.
A bál előestéjén, július 25-én rendezik meg a balatoni szívhalászatot: a vendégeknek a Kelén hajó fedélzetéről a vízbe dobott faszíveket kell kihalászniuk, hogy ki-ki megtalálja szíve választottját.

A táncmulatságon a Bergendy Szalonzenekar muzsikál, s éjfél után választják meg az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. A részt vevő hölgyek mindegyike nyakban viselhető, számozott herendi porcelánszívet kap, s a legtöbb szavazatot elnyerő kapja a királynői címet. A városban élő valamennyi 18 éves lány, szám szerint mintegy száz, ingyen vehet részt az Anna-bálon. A szállóbeli Anna-bállal egy időben a tóparton utcabál várja az érdeklődőket.

A Horváth család 1825-ben rendezte leánya tiszteletére az első füredi Anna-bált; Horváth Anna e mulatságon ismerte meg későbbi férjét, az Aradon vértanúhalált halt Kiss Ernőt. A füredi Anna-bálokon a reformkorban a korszak kiválóságai találkoztak - köztük Jókai Mór, Blaha Lujza, Vörösmarty Mihály -, s gyakran vendégeskedett a szellemi műhelyként is szerepet vállaló Horváth-házban például Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Széchenyi István.

A jelenlegi helyén, az évtizedekig SZOT-szanatóriumként működő mai Árkád Szállóban 1957 óta tartják a füredi Anna-bálokat. Az Anna-bál fővédnöke Kiss Péter kancelláriaminiszter.