Fitten az irodában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az első hónapokban a reggeli-délelőtti rosszullétek, az utolsókban az óriási pocak okoz kellemetlenséget még ülőmunka mellett is. Akár ülünk, akár állunk, ajánlatos rövid pihenőket tartanunk, ilyenkor aki állt, leülhet, aki ült, végre járkálhat egy kicsit.

- Ha a szomszédos szobában dolgozó kollégával kell megbeszélnünk valamit, telefonálás helyett sétáljunk át hozzá. Egy-egy emeletért a felvonó helyett válasszuk a lépcsőzést. Ismereteink szerint a számítógép képernyőjén keresztül nem éri káros sugárzás sem a kismamát, sem a magzatot, ám a merev testtartás előbb-utóbb kényelmetlenné válik. Ügyeljünk arra, hogy legalább félméternyire üljünk a képernyőtől.

- Kellemes ülést biztosít egy felfújható párna vagy kis átmérőjű úszógumi. Ha divatos mintájú huzatba rejtjük, senki nem fog megmosolyogni. A levegővel teli rugalmas párna a vajúdás alatt a szülőszobákban is használatos nagy labdához hasonlóan ellazítja a medence izmait, és automatikusan helyes testtartásra készteti a kismamát.

- Az ülőmunkát végzők számára javasoljuk a hetente egyszeri ricinuspakolást. Ellazítja a medencefenék izmait, a keményedő méhet, oldja a hasi görcsöket. Mártsunk meleg ricinusolajba egy-két pamuttörülközőt vagy textilpelenkát, és tegyük a hasunkra. Tekerjük körbe nejlonfóliával, tegyünk rá egy hasmelegítőt, és feküdjünk le.

- Ha visszeresedésre hajlamos a láb, húzzunk speciális, rugalmas támasztóharisnyát. Gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban mindig kapható, de gyakran a fehérneműboltok kínálatában is fellelhető. Látszólag nem sokban különbözik a nejlonharisnyától. Zuhanyozás után bújjunk vissza tíz percre az ágyba, és fekve húzzuk fel a harisnyát, hogy a vér ne tóduljon az erekbe.

- A reggeli szezámolajos lábfejmasszázs csodákra képes. Bőséges energiával látja el a szervezetet egész napra, mert jótékonyan serkenti a talp energiazónáit, valósággal felébreszti testünket.

- Egy illóolajos kendő elűzi az átmeneti rosszullétet, fáradtságot, felfrissíti testünket-lelkünket. Cseppentsünk pár cseppet kedvenc illatunkból a zsebkendőnkre, és szükség esetén tartsuk orrunk alá, dörzsöljük be vele a halántékunkat. Várandósoknak különösen a rózsa-, melissza-, jázmin-, ylang-ylang- és szantálfa-illat ajánlható.

1. Előzzük meg a visszerek kialakulását! Egyik lábunkat hajlítsuk be térdben, a másikat nyújtsuk hátra, a sarkat nyomjuk le a talajra. Közben támaszkodjunk egy szék háttámlájára. Tartsunk ki nyolc másodpercig (számoljunk lassan nyolcig), majd cseréljük meg a lábakat! Ez az egyszerű gyakorlat kiválóan nyújtja a vádlit és az Achilles-ínt.

2. Erősítsük a váll, a kar és a mell izomzatátmellizomzatot! Álljunk egyenesen, kartávolságra a faltól. Tenyerünkkel támaszkodjunk a falnak, és míg nyolcig számolunk, nyomjuk erősen, mintha el akarnánk tolni a falat. Közben ne tartsuk vissza a levegőt, ne erőlködjünk!

3. Nyújtsuk meg a hát és nyak és a vállöv izmait! Üljünk a szék szélére, fűzzük össze ujjainkat a hátunk mögött. Emeljük felfelé karunkat, közben hajoljunk mélyen előre. Kicsit hintázzunk fel-le felsőtestünkkel. Napközben többször frissítsük fel így megmerevedett hát- és nyakizmainkat.

4. Adjunk helyet a babának! Ha a hosszas ülés közben úgy érezzük, nagyon összenyomtuk a hasunkat, csússzunk a szék szélére, hajlítsuk be egyik lábunkat, és fogjuk meg a bokát. Húzzuk a bokát felfelé, miközben combunk és alhasunk kissé megfeszül. Kellemesen felfrissül az altest vérkeringése, miközben a combfeszítő izmok megnyúlnak.

5. Nyújtsuk meg a mell és a váll izmait! Fogjuk össze kezünket a hátunk mögött, és húzzuk oldalra, amennyire csak tudjuk. Közben ne homorítsunk, ne fordítsuk el a térdünket, és figyeljünk, hogy a medencefenék izmai legyenek mindvégig feszesek!

6. Elgurult valami? Nem, de ez a kétütemű gyakorlat jól felélénkíti a vérkeringést. Támaszkodjunk a szék támlájára, ereszkedjünk fél térdre, majd nyújtsuk ki a talajon lévő térdet, de a lábujjhegyünket ne emeljük fel, utána ereszkedjünk vissza. Néhány gyakorlat, és máris elszáll az álmosság.

Erőt adó finomságok

Találjuk ki reggel, hogy mit fogunk enni nap közben. Ne bízzuk magunkat a büfére, mert ott aligha találunk olyan egészséges fogásokat, amikre vágyunk.

-Az otthonról vitt gyümölcstál erőt ad a nap hátralevő részére, különösen gazdag káliumban, vízhajtó hatású, és nem utolsó sorban finom édességpótló. Keverjünk össze fél liter írót másfél deci tejszínnel, és lassan melegítsük fel. Szórjunk bele 20 dkg rizst, majd ízesítsük egy citrom reszelt héjával és két evőkanál cukorral. Főzzük húsz percig, miután kihűlt, keverjük bele a citrom levét. Mossunk és tisztítsunk meg egy tál ízlés szerint összeválogatott gyümölcsöt. Fogyasztásig a gyümölcsöt és a rizst is tartsuk hűtőben, csak közvetlenül evés előtt keverjük össze.

- Tisztítsunk meg és vagdaljunk kézre álló falatokra egy kis doboznyit kedvenc zöldségeinkből. Lezárva, hűtőben tartva megőrzik frissességüket. Télen is rendelkezésünkre áll cékla, sárgarépa, fekete retek, savanyú káposzta. Kis csavaros üvegben vigyünk magunkkal valamilyen kalóriaszegény szószt, amibe belemártogatjuk a ropogtatni valókat. Kefirből mustárral, zöldfűszerekkel, szezámmaggal, borssal, különböző önteteket keverhetünk ki ízlésünknek megfelelően.

Ajánlat

Babaváró gyakorlatok

Terhesség alatti sportolás

Formában tartó tornagyakorlatok kismamáknak

Nyújtógyakorlatok kismamáknak

Terhestorna-ajánlatok