Cserepek színes papírokban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Papírruhába öltözött cserepek

1. Hullámpapír, hortenzia

Hozzávalók: sárga hullámpapír, nyírfakéreg, raffia, préselt v. szárazvirág (példánkban hortenziát használtunk), olló, ragasztó.

- A hullámpapírból egy hosszan elnyújtott ház alakot kell kivágnunk. Téglalap része olyan széles legyen, mint az edény magassága, és olyan hosszú, mint annak kerülete. Innen jön egy, hosszú, egyenlő szárú háromszög.
- Tekerjük az edény köré, ragasszuk oda.
- Kössük át rafiával, dugjunk közé egy darab nyírfakérget, helyezzünk rá 1-2 fej szárított hortenziát.
- A virágföldet befedhetjük mohával: ezzel nemcsak még barátságosabbá tesszük az összképet, de a föld is lassabban szárad ki.

Merített papír Sztreccspapír Hullámpapír

2. Merített papír, szalaggal
A merített papírból szabjunk a cserép magasságával megegyező szélességű, azt kb. 1,5-ször körbeérő csíkot. Próbáljuk a cserép köré, a végén hajtsuk kicsit alá. Tűzőgéppel egy-két öltéssel rögzítsük. A behajtás segítségével illesszünk a szélére egy színes szalagot, ezzel teljes lesz az összhatás. A papír fehérje szép kontrasztot ad a zöld levelekkel, és kiemeli a virágokat.

3. Sztreccspapír, fakéreg
A jácint finom illatához kedves látvány dukál. A cserepeket hagyományos és sztreccs hullámpapírba bújtattuk, fakérget illesztettünk rájuk, és átkötöttük rafiával, selyemzsinórral.

4. Hullámpapír, masni
Egy konzervdobozt kilyukasztgattunk, hogy kapjon levegőt a növény, majd arany hullámpapírral körbetekertük, és mutatós masnival kötöttük át. Egyszerű dekoráció, de a kis magyalbokor nagyon örül neki...

* * *

Szobanövényeink átültetése

A cserépben nem élnek giliszták, mikroorganizmusok, így nem keletkezik benne tápanyag. Ilyenkor tavasszal kell megadni szobanövényeinknek, amire szükségük van: ez az átültetés ideje. Nemcsak azért romlik a virágföld minősége az idő előrehaladtával, mert a növény elszívja belőle a tápanyagot. A klóros, meszes csapvíz is megteszi a magáét.

Ami a virágültetéshez elengedhetetlen

- Az idős, nagyméretű növényeket nem kell nagyobb dézsába tenni, elég a felső talajcsere. Távolítsuk el a virágföldet kb. a harmadáig, kaparjuk körbe a növény gyökereinél, és töltsük fel újjal.
- A növényeinket csak egy-két centiméterrel nagyobb cserépbe ültessünk, különben a virág nem tudja belakni új élőhelyét. Lazítsuk meg a földet, óvatosan emeljük ki a növényt. A tetejét kaparjuk le, de ügyeljünk, hogy megmaradjon a földlabda, és ezzel együtt kerüljön a növény új helyére. Vigyázzunk, lehetőleg ne sérüljenek a gyökerek!
- A cserép aljába agyaggolyócskákat tehetünk. Sok vizet képesek felvenni, mégis levegős közeget alkotnak.

Virágföld típusok

- A típusú virágföld:
Meszet nem tartalmazó, nagyon savanyú tőzegkeverék. Ezt kedvelik az azáleák, rododendronok, erikák, begóniák és páfrányok, a tarkalevél fajták (caladium), a zebralevél fajták (Calathea), a kamélia, a gardénia, a glaxínia és a szobafenyő.
- B típusú virágföld:
Ez a típus használható a legszélesebb körben. Az A típusnál felsorolt növényeken kívül szinte mindegyiknek alkalmas közege lehet. A saját magunk készítette keverékekhez is ezt használjuk alapnak.
- C típusú virágföld:
Meszes tartalmú keverék. Ilyet tegyünk a balkonládákba és a következő növények edényeibe: muskátli, krizantém, klematisz, angyaltrombita, leander, kukoricalevél.

- A boltokban a növényeket ún. ültetőközegben árulják. Ennek fő összetevői a tőzeg, kókuszrost, kéregőrlemények, faszén, égetett agyaggömböcskék, perlit, hungarocell-darabkák. A legjobb virágföldek ezen kívül még lassan oldódó tápanyagtablettát vagy granulátumot is tartalmaznak. Ez a mesterséges közeg sok víz felvételére alkalmas, mégis szellős marad. Sajnos, főleg Európában, a tőzeg alaposan fogyóban van, ezért nem jó sokat használni belőle. Ahogy fogy, ára is egyre magasabbra rúg. Bizonyos erdőkben a tőzeg a természeti körforgás alap- és éltető eleme. Ne fosszuk meg az erdőket a jótékony avartakarótól, mely nélkül kiszáradnának!
- Takarékoskodjunk a virágfölddel! Készítsünk komposztfölddel, homokkal, lombfölddel, trágyával, perlittel, hungarocellel kiegészített, speciális földeket növényünk igényeinek megfelelően.
- Az agyaggömböcskék, hungarocell-darabkák alkalmazásával nemcsak a tőzeggel takarékoskodunk, levegőssé is teszik a földet.
- A legtöbb növényre (pl. tillandsiák és broméliafélék) jó hatással van, ha pár szem faszenet teszünk földjükhöz. A fent említett fajták kedvenc közege: felerész fenyőtű, bükklombföld, hungarocelldarabkák, pár szem faszén.
- A kaktuszokat és pozsgásokat felerész durva homok (vagy finom sóder) és felerész komposztföld vagy B föld keverékébe ültessük.
- Az orchideák nem bírják elviselni a földet: berohadnak a gyökereik. A műanyag gömböcskékből, kevés faszénből, kéregdarabkákból álló keveréket szeretik, lukacsos edényben, lazán elhelyezve.

Korábbi praktikus ötleteink
Teremtsünk tavaszi hangulatot
Decoupage a lakásban
Dísztárgyak a lakásban

Ajánlat
Édenkert.hu

Fórumajánló: Növények a lakásban