Magyar bútorok otthona

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A terek kialakításának munkálatai már befejeződtek, mikor Rácz Anikó bekapcsolódott a ház tervezésébe. Helyükön voltak a nyílászárók, véglegesek voltak a burkolatok, és a világítási pontok meghatározása is megtörtént. Úgy tűnhet tehát, hogy Anikónak könnyű dolga volt, hiszen "csak" a színeket, hangulatokat kellett kitalálnia és megtalálni mindehhez a szükséges eszközöket. Anikó azonban szokatlan megközelítéssel vágott bele a munkába: meg akarta mutatni, hogy magyar tervezők ötleteiből, magyar műhelyek asztalain is születnek olyan szép és olyan minőségi darabok, mint az olasz és német bútorgyárakban. Ebben a törekvésében támogatta őt a lakás tulajdonosa is, aki egyedül él a mintegy százötven négyzetméteres házban.

Fotó: HomeGarden Fotó: HomeGarden

Így találták meg a főként egyszerű vonalvezetésű bútorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Geppetto Stúdiót. Anikó és a stúdió vezetője, Elek Márton együtt tervezték meg a ház bútorait, így az enteriőrök kialakítása akár kettőjük közös művének is tekinthető. A Geppetto Stúdió munkássága a konyhában a legszembetűnőbb, ahová az ő terveik alapján készült a konyhabútor és az étkezőasztal. A konyhabútort a minimalizmus szellemében alakították ki: a felső szekrények alacsonyak és szélesek, az ajtók rejtett fogantyúkkal nyílnak, a felhasznált anyagok pedig a sötétre pácolt fa, a rozsdamentes acél és a homokfúvott üveg. A szigorú derékszögek uralmát az íves háttámlájú székek enyhítik, melyekre a Nikoletti Design üzletében találtak rá.

Fotó: HomeGarden Fotó: HomeGarden

Fotó: HomeGarden Fotó: HomeGarden

A felső szinten kapott helyet a hálószoba és a fürdő. A fürdőszoba tágas terét, melyben a hatalmas sarokkád mellett két mosdókagyló is elfért, a vörös csempe szűkíti kicsit össze. A hálószoba jóval intimebb: Anikó útmutatása szerint meleg napsárgára festették a falakat és a plafont, majd homokszínű szőnyeggel burkolták a padlót. A bútorok itt teljes egészében a Geppetto Stúdió muhelyéből kerültek ki: saját tervezésű és gyártású az üvegajtós gardróbszekrény, az ülőke, a falra erősített dolgozóasztal és a fölötte elhelyezett tükör. A helyiség legjelentősebb darabjának számító franciaágy hihetetlenül karcsú lábakon áll, és állítható éjjeliasztalkák is tartoznak hozzá. Anikó érdeme, hogy a rendkívül rossz adottságú, tortaszelet alakú szobából otthonos, meghitt zug lett, mely három különféle funkció tökéletes ellátására is képes.

Fotó: HomeGarden

Harmónia és elegancia, visszafogottság és melegség egyszerre jellemzi tehát ezt a házat. Köszönhető ez egyrészt a színeknek és burkolatoknak, az egyszerű vonalú bútoroknak és a rengeteg sötétbarnára pácolt fafelületnek, másrészt pedig annak, hogy jó ízlésű, szakértő kéz válogatta ki a ma még ugyancsak gyengélkedő magyar bútoripar termékei közül a lakás későbbi berendezési tárgyait, melyek formatervezésben és minőségben bátran felvehetnék a versenyt a külföldi konkurenciával.

Szöveg: Osvárt Judit
Fotó: Bézsenyi Zsolt

Ajánlat
A Geppetto Stúdió honlapja

Korábbi lakásbemutatók
Albérlet luxuskivitelben
Görög kincsek otthona
Ligne Roset, az életstílus
A gangról nyíló varázslat

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Korszerű lakberendezés