Gyakran ismételt kérdések a grafológiával kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A következőkben azokra a kérdésekre és véleményekre kaphatsz választ, melyek a tapasztalatok szerint a legtöbbször fogalmazódnak meg a grafológiával ismerkedők fejében.
Vágólapra másolva!

A grafológus az elemzésekkor elsősorban abból indul ki, mennyire hasonlít a papíron lévő írás ahhoz, ahogy az illető az iskolában megtanulta a betűvetést.
Az írás vizsgálatához rendkívül fontos ismernünk, hol és mikor tanult meg írni az író személy. Más országokban és más korokban ugyanis ez lényegesen eltérő lehet.

Egyik legfontosabb kiindulási pontunk tehát az írás megfejtésénél, hogy mennyire ragaszkodik az író személy ahhoz az írásváltozathoz, amit az iskolában tanítottak neki. Mihelyst eltér az iskolás formáktól, meg kell vizsgálnunk, hogy:
- melyik írásjegyben jelentkezik az eltérés? (szélesebbek a betűk vagy kevésbé olvashatók, stb.)
- mennyire változik meg? (éppen csak érzékelhető vagy szembeötlő a különbség, stb.)

Feltételezésünk szerint minden eltérés és különbözőség az író személy egyediségét takarja.

A grafológia az eszközök gazdag tárházát szolgáltatja az elemző számára. Az írás boncolgatása során száznál is több írástulajdonságot vizsgálhatunk és értelmezhetünk. Nem kevés energiát igénylő feladat, amíg ezeket az úgynevezett grafojegyeket a gyakorlatban, egy-egy írás tanulmányozásánál egyenként lemérjük. Adatainkat a precizitás érdekében tizedmilliméter pontossággal adjuk meg, az eredményeket pedig egy jól áttekinthető mérési táblázatban összesítjük. A tényleges elemzés akkor kezdődik, amikor a mérési adatokkal elkészültünk. Az egyes tulajdonságok értékelésével és ezek megfogalmazásával pedig már belépünk a grafológiai szakvélemény készítésének szakaszába.