Német rendőrök is dolgoznak a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az idén a tavalyinál kevesebb pénz jut költségvetési forrásból a balatoni nyári idegenforgalmi idény különleges közbiztonsági feladatainak megoldására, de a rendőrség így is fedezi a szükséges túlóra-, üzemanyag- és egyéb költségeket; pályázatok révén pedig további támogatások várhatók. Német nyelvterületről érkező rendőrök is felügyelik a települések közbiztonságát.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

"A Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal történt megegyezés alapján az idei nyáron a három balatoni megye az országosan rendelkezésre álló 60 millió forintból 25 millió forintot kap a rendőri feladatokon túl az idegenforgalommal kapcsolatban jelentkező közbiztonsági teendők ellátására. Ez kevesebb a tavalyinál, amely összességében 80 millió forint volt" - közölte Hatala József vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója. Ez az összeg azonban a tavalyinál több is lehet, mert egyéb forrásokból, pályázati úton további támogatások várhatók.

Túlórára, üzemanyagköltségre így is lesz elegendő pénz. A rendőrség ebben az esztendőben 1,5-2 milliárd forintot biztosít az idegenforgalom közbiztonsági feladataira, a 60 millió ezen felül van s ebből részesül a Balaton is.

Tavaly a balatoniak a kormányzat turisztikai államtitkárságától a nyári idegenforgalmi idény közbiztonsági feladatainak a megoldására 35 millió forintot kaptak, ehhez a Balaton Fejlesztési Tanács 17 milliót tett hozzá, amely így együtt 52 millió forintot tett ki.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

"Ebben az évben 25 millió forintot kapnak a balatoniak a gazdasági tárcától az idegenforgalomból adódó közbiztonsági feladatok megoldására, ezt a Balaton Fejlesztési Tanács 29 millió forinttal toldja meg. Mivel ezt az utóbbi összeget csak fejlesztésre lehet fölhasználni, 35 millió forint plusz pályázati támogatást igyekszünk megszerezni a működési költségek fedezetére. Végül is remélhetőleg több mint 70 millió forintot fordíthatunk 2004-ben a balatoni nyári közbiztonsági feladatok megoldására" - hangoztatta Kolber István, a regionális intézmény igazgatója.

"Jó közbiztonsággal vágunk neki az új turisztikai idénynek" - mondta a rendőrtábornok a siófoki sajtótájékoztatón, amely azt a tanácskozást követte, amelyen a Balatonnál és a Velencei-tónál érdekelt négy megye főkapitányságainak szakemberei a térség idegenforgalmi intézményeinek a képviselőivel együtt tekintették át a közbiztonsági feladatokat.

A nyáron a rendőrtiszti főiskola 100 hallgatója mellett a német nyelvterületről érkező 10-16 rendőrtiszt is segíti a balatoni közbiztonsági feladatok ellátását. A német kollégák augusztusban a Forma-1-es autóversenyre lesznek átcsoportosítva - közölte Hatala József.