Winnetou eltűnt, támad Malacka és a Pókember

Vágólapra másolva!
Ki a kedvenc regényhősöd, s kiket választanál közülük példaképednek? - erre a kérdésre nem tudott vagy nem akart válaszolni 210 megkérdezett gyerek közül 81 a "Nyolcadik osztályosok értékválasztásai" című felmérés során Komáromban, Észak-Komáromban, Ászáron, Budapesten és Mátészalkán.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Az apacs végleg elrejtőzött

A felmérésről a Komárom-Esztergom Megyei Könyvtárosok Híradója legutóbbi számában Mikolasek Zsófia, a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár könyvtárosa számolt be. Hozzátette: a szakemberek engedményt tettek, és más területről választott példaképeket is elfogadtak, s a kapott válaszokat egy 1980-ban végzett, hasonló típusú vizsgálat eredményeivel hasonlították össze.

A fiúk tízes listájáról 24 év után teljesen eltűnt Winnetou, Robin Hood, Sztrogoff Mihály, Robinson és Vadölő. Megjelent viszont Harry Potter és AGyűrűk Ura három szereplője, akik összesen több szavazatot kaptak, mint a korábban első helyen álló Nemecsek Ernő (A Pál utcai fiúk). A listán olyan nevek is felbukkantak példaképként, mint Garfield, Spiderman vagy Malacka a Micimackóból.

Forrás: [origo]
Pókember viszont felbukkant

A lányok tízes listája is sokat változott az eltelt csaknem negyedszázad alatt. Érdekesség viszont, hogy amíg a fiúk szinte soha nem választanak női hősöket példaképül, a lányok szívesen választanak maguknak férfi, illetve fiú példaképet. A lányok közül a legtöbben 1980-ban és idén is Nemecseket tették az első helyre. Nyilas Misi (Légy jó mindhalálig) 24 év elteltével a 8. helyről a 2-ra ugrott elő, s a harmadik helyen a korábbi felmérés szerint Bornemissza Gergely, a mostanin viszont Lotte és Luise, Erich Kästner Két Lotti című regényének ikerpárja végzett.

A könyvtáros írásában elgondoltatónak tartotta, hogy a "top 10-ben" a legsikeresebb könyveken és filmeken túl - Harry Potter, A Gyűrűk Ura, A neveletlen hercegnő naplója - a választások eléggé "iskola-szagúra" sikerültek. "Ez persze jelentheti azt is, hogy az irodalomtanárok és a gyerekek értékítélete nagymértékben megegyezik, de jelentheti azt is, hogy a tanulók szinte csak a kötelező könyveket olvassák" - vélekedett Mikolasek Zsófia.