1400 éves várost találtak az Andokban

Vágólapra másolva!
A napokban amerikai és perui régészek egy ősrégi település romjaira bukkantak közel az amazonasi dzsungelhez, Peru északkeleti részén, az Andok hegyláncánál.
Vágólapra másolva!
Forrás: ==
Forrás: ==

A romokat a San Martín megyében, a Saposa nevű területen találták meg a kutatók: a szakértők szerint a települést a VII században építhette a Chachapoya civilizáció, azaz az inka kultúra előtti időkben élhettek ott emberek ezrei. Eztán a XV. század végén kebelezte be a várost az inka haderő. "600-700 évvel Krisztus után kezdhették építeni ezeket a falakat. Az ezredforduló környékén már letűnőfélben lehetett ez a kultúra. A civilizáció egészen addig fennmaradt, míg a Cuzcóból induló inkák el nem foglalták a területet: innentől fogva ez a nép is része lett a birodalomnak" - nyilatkozta a BBC-nek Federico Kauffmann Doig, az Amazonasi Archeológiai Intézet vezetője.

Bikák kergették szét a tömeget/nyar/20040818bikak.htmlBrad Pitt és Jennifer Aniston megdermedtek/nyar/20040818brad.htmlPompás azték ünnep Mexikóban/nyar/20040817pompas.html

Az Egyesült Államokból is érkeztek kutatók, miközben az expedícióban ott volt a neves perui archeológus, Miguel Cornejo is. A szakértők szerint a régóta ismert Chachapoya kultúra legrégibb emlékeit sikerült fellelni a dzsungel mélyén. "Az épületegyüttesek közt van olyan, melyben vezetők laktak, de akad egyszerű magtár is. A parasztok képezték a társadalom nagyobb részét, de ők nem a falak közt éltek. A környéken éltek, a mezőkön, tisztásokon, és csak az év meghatározott napjain jöttek a városokba, hogy részt vegyenek ceremóniákon, nagyobb ünnepségeken" - közölte Kauffmann.

A város kőfalain itt-ott festéket találtak, némelyik kövön még látszik egy-egy faragott figura. Sean Savoy vezette az expedíciót, az ő becslése szerint a 2800 méter magasan, sűrű bozóttal benőtt területen talált romok jó 100 négyzetkilométeren terülnek el - bár ennek csak kicsiny részét láttát a kutatók.