Fénylények Frankhegyről

Vágólapra másolva!
Legutóbb 2002 októberének elején volt party Frankhegyen. A Berkes Dóra és Kozma Péter alkotta Dorkandkozma azonban más területen nagyon is jelen van a kulturális életben. A karácsonyi-újévi időszakban, akárcsak három éve, ismét ők vetítik be a Matáv Krisztina körúti székházát. Erről is sokat beszéltek a party.[origo].hu-nak adott interjújukban, de arról is, hogyan alakul jövőre Frankhegy sorsa.
Vágólapra másolva!

Elárulhatók már részletek az idei vetítésről?
- December huszadikától január másodikáig tart. Az idei kiállításnak Fénylények lesz a címe, ezzel bevállaltunk egy számunkra központi témát. A falakon és a földön megjelennek majd absztrakt és kevésbé absztrakt "lények". Három napig tart majd egy fényciklus, aztán kezdődik elölről. Maga a vetítés most egy kicsit más lesz, mint három éve. Még intenzívebben bevetítünk minden elérhető felületet a parkban és a homlokzaton. Az eddigiekhez képest erősen fokozzuk a fényerőt és persze ezzel együtt a színek intenzitását. Megépítjük itt is azt a vetítőtornyot, amelyet egy londoni kiállításra terveztünk. A torony aljába egy nyolcvan négyzetméteres melegedőt helyezünk, amit átlátszó ponyvával zárunk körbe. Ott lesz egy bár és a hangtechnika. Nagyon hightech-hatású lesz ez az alumíniumszerkezet és átlátszó pvc-borítás, ugyanakkor szeretnénk, ha nem lenne emiatt túl steril, "multi-lekerekített" hatása a környezetnek, ezért a bútoroknál inkább az eklektikára törekszünk.

A vetítésen kívül mit várhatnak a kilátogatók?
- Szólni fog a zene is, minden nap, mindenféle stílusú, lesznek dj-k, előadóművészek, hívtunk kamarazenekarokat is, de az ő hangszereik nem bírnák a téli sátorklímát. A megnyitóra készülünk egy performansszal, Prell élőzenei kíséretével és igazi, "élő" fénylényekkel; komoly hangosítással zörejes, "földhangos", "noise-os" hangvilágot alakítunk ki. Idén nagyobb hangsúlyt helyezünk arra, hogy az emberek is részei legyenek az alkotásnak. A helyszínen bárki átlényegülhet, fénylény-ruhákban fürödhet a színekben, formákban. Ezekről profi fotósok készítenek képeket, amelyeket kérésre elküldünk az általa megjelölt e-mail címre.

Mindebbe hogyan szeretnétek bekapcsolni Frankhegyet és az egész Frankhegy-koncepciót?
- Ha megnézzük a Frankhegyet és a raypaintinget, láthatjuk, hogy nagyon közel állnak egymáshoz. Az egész esemény körüli aktivitásban szeretnénk, ha visszaköszönne a Frankhegy. Minden munkatársnak azt mondom, hogy ez a mostani projekt tulajdonképpen egyfajta próba, hogy bele merjünk-e vágni a frankhegyi kihívásba. Frankhegy elsősorban nem egy egyszerű party, organikus alapokon épül, szerveződik, önálló életre kelhet azáltal, hogy mindenki belehelyezi önmagát. Ezek szép szavak, de azt tapasztaljuk más városokban és a munkánk során is, hogy egy elszállt, alternatív partynak is az az alapja, hogy hosszú ideig érleljük, tervezzük és rakjuk össze.