Világugró Varázsszőnyeg, Csillagközi Terüljasztalkám - hallgasd és nézd a ninjákat!

Vágólapra másolva!
Legújabb Ninja-összeállításunk öt egymástól igen eltérő lemezre koncentrál. Elsőként a Solid Steel sorozat új, Bonobo által mixelt darabját vizsgáljuk, majd a japán dj Kentaro által összerakott, mindenféle zenei stílust magába foglaló, de kizárólag ninjás számokat tartalmazó anyaga következik. A Blockhead a funkot járja körbe, míg Treva Whateva bolondos lemezén mindent megtalálunk, végül pedig a héttagú Super Numeri gondoltatja velünk újra a dalról alkotott fogalmainkat. Hallgass és nézz Blockheadet és Kentarót!
Vágólapra másolva!

A bonobo egy olyan törpecsimpánz, amelynek egész életében két cél lebeg a szeme előtt: a folyamatos öncélú élvezetszerzés és szexuális vágyainak a kielégítése. A Ninja Tune Bonobója fajtájának koronája, a bedroom-témák leghitelesebb alakja, aki ezúttal kedvenc időtöltéséhez készített egy csodálatos soundtracket.

A Ninja Tune zászlaja alatt futó Solid Steel Presents... sorozat bődületes neveket bevetve gondoskodott eddig a kifogástalan tálalásról és minden bizonnyal nem is lehetett volna jobb személyt találni Bonobónál az újabb rész elkészítéséhez. Kevés olyan művész rendelkezik annyira impozáns karrierrel, mint a brightoni Simon Green, így idén teljes joggal lett a Food, Dk, Hexstatic, Mr. Scruff, The Herbaliser és Amon Tobin alkotta, keményacélos banda tagja.

Mérföldkövekben bővelkedő karrierjének két legfontosabb állomása a 2000-es Animal Magic és a 2003-as Dial M for Monkey című lemezek megjelenése. Két évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy Bonobo képes lesz a második longplayerével ráduplázni arra, amit az ezredforduló hajnalán elkövetett, de a csoda megtörtént, és Brighton városa Fatboy Slim után egy újabb zenei pionírral lett gazdagabb. Hősünk azonban nemcsak szerzői tevékenységei réven respektált világszerte; remixképességei ugyancsak elismerésre méltóak, míg livebandjével a nagyközönség előtt, szintén képes szívszorító zenéket produkálni.

Bonobo ebben különbözik a legtöbb chillout-szerzőtől. Zenéje annyira érzelmes, magával ragadó, mondanivalóval teli, hogy minden jó ízlésű embert képes pár pillanatra kizökkenteni a valóságból és magával vinni egy olyan dimenzióba, ahol az érzések és a vágyak az uralkodó elemek. Felsorolni is képtelenség, hogy eddig hány chillout-lounge-válogatásra kerültek rá a felvételei és a fél világ bármit megtenne, hogy belehallgathasson a jövőre megjelenő, új albumába.

Sajnos az It Came from the Sea alcímmel ellátott Solid Steel-es mixe nem tartalmaz friss felvételeket, de a klasszikusok kivétel nélkül felvonulnak és mellettük több, mint egy tucat, hibátlan chillout-zenét hallhatunk. Van itt minden: lounge-kult Karminsky Experience, matuzsálemnek számító Paul Murphy, óriásit robbantó Hugo Maldoro, no meg a ninjás bradák, azaz Amon Tobin és a The Super Numeri.

Forrás: [origo]

Nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy ez a mix hibátlan. Érdekes, hogy lehet valakinek ennyire jó ízlése és miként tudta ezt bele sűríteni egy órába, miközben a végeredményt nem érezzük csapongónak. A számok úgy olvadnak egymásba, mint sok, egymást követő brilliáns gondolat. Ha pedig mindezt megpróbálnánk cselekvésbe önteni, akkor minden bizonnyal frenetikus élményekkel dőlnénk hátra az ágyunkban, miközben félig nyitott ablaknál, a derengő hajnal finom szelei simogatnának.

Időben jött ez a mix a manapság egyre unalmasabb chillout-kultúrának. A szett egyaránt élvezhető számonként és egyben, gyönyörű ívvel rendelkezik, hallgatásakor körbeveszi az embert fényes, meleg aurájával, amelyben merő természetesség a boldogság. A tetőpont az ötvenedik perc környékén érkezik el, a Trouble Man-féle Change Is What We Need-ről Amon Tobin Easy Muffin-jára történő váltásnak, már a puszta gondolatára is libabőrösek leszünk.

Flynn