Bálterem Senkiföldjén

Vágólapra másolva!
A kezdeti psy-trance érdekeltségből az elmúlt évek során lassan eklektikussá váló No Man's Land Fesztiválnak inkább előnyére vált ez a nyitás. Idén is húzós nevekkel jelennek meg július 23-tól 27-ig, ezúttal a Balaton-parti Fonyódligeten.
Vágólapra másolva!

Naprakész és előremutató, ezekkel a szavakkal jellemezi a fesztivál line-upját Frei Márton, a No Man's Land Fesztivál művészeti igazgatója, akit a legtöbben a dj-pult mögül ismerhetnek dj Gammerként. Éppen ezért történt a zenei arculat váltása is, hiszen a régi bázisközönséget megtartva igyekeztek más zenei stílusokat is becsempészni a fesztivál programjába.

Elektroakusztikus fesztivál, talán ez lehetne a legjobban összefoglaló jelző, hiszen a három színpaddal és egy zenés kocsmával jelentkező fesztiválon a Nagyszínpad és a Partysan színpadán szerepelnek elektronikus előadók, a másik kettőn kizárólag élőzenés produkciók, illetve annak elektronikával kevert képviselői kaptak helyet.

A fesztivál arculatának megfelelően bármi jöhet, ami igényes zene, és nem pop vagy rock, mutat rá Frei Márton, aki szerint úgy tűnik, hogy a nemrég talált új helyszín, a Fonyódligeten lévő Somogy Megyei Gyermektábor ideális helyszínnek bizonyulhat, és a három-négy hónapos keresgélés végül eredményesen zárult, hiszen van róla szó, hogy a fesztivál minden évben ide térne vissza. A szinte utolsó utáni pillanatban talált helyszínen több mint ezerkétszáz férőhelyes tábor, valamint kemping, strand, aszfaltozott út, parkoló és internet is található.

A minimál, a techno és a progresszív zenék adják a line-up gerincét, de hallható lesz hiphop, breakbeat, reggae és etnofolk is. A mintegy száztizenöt fellépő harminc százaléka magyar, és a hazai színtérről is a legjobb dj-ket és producereket válogatták ki. Mint azt Gammer elmondta, a nagyszínpad elnevezés igazából csalóka egy kicsit, hiszen mindhárom színpad ugyanakkora, így a másik kettő programját is ütősre sikerült összeállítani.

Franctic Noise vs Collapse

Ami a nagyszínpadot illeti, sikerült húzós külföldi neveket megszerezni, így aztán live acttel lép fel a berlini minimal techno/house Der Dritte Raum duója, a psy-trance vonalat erősíti az izraeli Bliss, az argentin Frantic Noisel és Megalopsy, a dél-afrikai fullon-producer Headroom, a portugál trance-fenegyerek, Penta és a német Klopfgeister, Shiva Chandra és Symphonixx is. Magyar színekben - az élő fellépéseket tekintve - Para Halu, Beyond, Y-East vagy a Multi Effect Professor kvartett produkciója számít kuriózumnak.

Persze a lemezjátszók sem maradnak érintetlenül, így aztán minél több dj-t szerepeltetnek, köztük itt lesz Gammer egyik kedvence, a minimalista Pascal FEOS is, az olasz latin house-techno Fabio Giannelli, de köszöntenek visszajáró vendéget, például James Monro személyében. A vinyl megmentésének egyik szószólója, a Dave Seamen-istálló felfedezettje, Harada is szállítja a repetitív ütemeket, valamint az egykori kézművesboltot vezető, mára trance dj és kiadóvezető Edoardo, valamint a brit progresszív breaker Justin Chaos, vagy a negyven felett is fiatalos lendülettel odacsapó Mapusa Mapusa is ott lesz.

party.[origo].hu

Klopfgeister: Chord In The Act