Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Összművészeti - mondja a Bánkitó fesztivál szervezőcsapata az augusztus 6-8. között futó rendezvényről, amely a kisebbségi kultúra ápolásán kívül a bringázás népszerűsítésével is népszerűsíti magát.  
Vágólapra másolva!

2001-ben Bánk közel hétszáz fős lakosságának harmincnégy százaléka szlováknak vallotta magát, szóval nem áll messze a településtől az eltérő kultúrák találkozása. Ez augusztus 6-tól 8-ig mesterségesen lesz felduzzasztva a Bánkitó-fesztivál koncertjein, színházi színpadjain és workshopjain. Nemcsak zene és fesztsör lesz ugyanis a menü.

A zsidók, a romák és a zöldek is megtalálhatják számításukat a tóparton, ahol kultúrájukba zeneileg, eszmeileg és gasztronómiailag is passzoló programok között pöröghetnek. Persze az is, aki egyik csoportba sem sorolja magát, hiszen zenél a Zuboly; a Másfél, a Specko Jedno; Sabák Péter; Buppa; Rutkai Bori; a Técsői Banda; a Smárton Trió; balkáni roma zenéjével a Nomada és a Vázsonyi Jánost is soraiban tudó, tradicionális marokkói dallamokat játszó Chalaban.

A bringázásra buzdító - itt a Tekerj a tóra! - szlogenek olyan népszerűek manapság, hogy egyre nehezebb eredeti vonalon megfogni a témát. Ezt a Bánkitó a Bringás Placc központtal kísérli meg, ahol lesz kerékpárpiac, bicikli-szépségverseny és persze hagyományos értelemben vett versenyek is, némelyik akadálypályával fűszerezve. A gyerekek kétkerekű passzivitását generációs kategóriák ütközeteivel védik ki, nekik egyébként külön megőrző is lesz, arra az esetre, ha az illuminált papa nem kíván nyakában kölyökkel bólogatni valamelyik koncerten.

Lesz még TÁP Színház-előadás; bábszínház; divatbemutató; környezetvédelmi és vallási témájú kiállítások; előadások klezmerről; emlőrákról és médiamocsokról; a workshopokon zsidó, roma, iszlám, irodalmi és vizuális kultúra uralkodik majd.

Laza, Sziget-bemelegítő Budapesttől néhány kilométerre napi 1500 Ft-os elővételes jeggyel, ami Bánkon már duplája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről