Zöld út a drágább Gripeneknek

Vágólapra másolva!
A módosított Gripen-szerződés aláírására hatalmazták fel a honvédelmi minisztert a kormányülésen. Az eredetihez képest 32 milliárd forinttal kerül többe a szerződés, amelynek köszönhetően NATO-kompatibilis gépek védik majd a magyar légteret 2006-tól. 
Vágólapra másolva!

Felhatalmazta a kormány a honvédelmi tárcát, hogy írják alá a Gripen-szerződés módosítását - számolt be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kormányülést követően. A szándéknyilatkozatot már hétfő este aláírják, a szerződést pedig az országgyűlési határozatot követően. A tervek szerint 2006-tól már svéd Gripen vadászrepülők védik majd a magyar légteret.

Az eredeti 178 milliárd forint helyett 210 milliárd forintba kerül összesen a tranzakció a módosítás szerint. Ezért cserébe NATO-kompatibilis, levegőben utánatölthető, korszerű gépeket kap a magyar légierő - mondta Juhász Ferenc, aki szerint az előző kormány korszerűtlen, korlátozottan NATO-kompatibilis gépek bérléséről egyezett meg a svédekről.

A bérleti idő lejártát követően megvásárolhatjuk a gépeket, mégpedig úgy, hogy csak a kiegészítő dolgokért kell majd fizetni - sorolta a módosítás előnyeit a miniszter. A megrendelés ellentételezéseképpen a svédek utakat, vasutat, szállodákat építenek Magyarországon, amelyek a becslések szerint 13-15 ezer új munkahelyet teremtenek.