Fidesz: Szilvásy módosíttatta a Kehi-jelentést

Vágólapra másolva!
Szíjjártó Péter fideszes képviselő szerint birtokukban van két levél, amely bizonyítja, hogy Szilvásy György államtitkár, Gyurcsány Ferenc sportminiszter üzlettársa kérésére változtatta meg a Kehi új vezetése a balatonöszödi kormányüdülő eladásáról szóló jelentését. Az üdülőt Gyurcsány cége szerezte meg. A Kehi korábban kifogásolta, most már azonban rendjén valónak találja az üzletet. A vádakat mind Szilvásy, mind a kormányszóvivő tagadta.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Bokáig érő vízben nyilatkozott Szíjjártó Fotó: MTI

"Arcátlanságnak" nevezte hétfői, a kormányüdülő előtt tartott sajtótájékoztatóján Szíjjártó Péter fideszes képviselő a kormány azon eljárását, hogy módosíttatták "egy független szervvel", a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) a kormányüdülőkről szóló jelentés egy részét. Az [origo]-nak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy pont azokat a részeket vették ki a jelentésből, amely rávilágít arra: jogorvoslatra szorul a balatonöszödi kormányüdülő egy részének értékesítése.

Az ingatlant Gyurcsány Ferenc sportminiszter cége, az Aldo Kft. lízingeli, és ez év végén a birtokába kerül a szerződés szerint az ingatlan. A Fidesz szerint a miniszter szabálytalanul szerezte meg az üdülőt. Az üzletet Szilvásy György engedélyezte, aki akkoriban a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági helyettes államtitkára volt. Ugyanakkor Szilvásy üzlettársa volt Gyurcsány Ferencnek, jelenleg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában közigazgatási államtitkárként dolgozik.

Szíjjártó közölte: a Kehi eredeti jelentése szerint nyílt versenytárgyalást kellett volna kiírni az ügyben. "Az apróhirdetés ugyanakkor nem utal versenytárgyalásra, és azt sem tartalmazza, hogy az ingatlan állami üdülő területén van. A hirdetés eladásról szólt, de mint tudjuk, Gyurcsány Ferenc cége lízingeli az üdülőt" - mondta az [origo]-nak a fideszes politikus.

A képviselő közölte: szerdán a birtokukba jutott két levél, amely szerintük magyarázatot adhat arra, miért vették ki ezeket a részeket a Kehi jelentéséből. Az egyiket Szíjjártó elmondása szerint Szilvásy György írta Kiss Péter kancellária-miniszternek. "Ebben azt kérte Kiss Pétertől, hogy kerüljenek ki a rá nézve terhelő részek a jelentésből" - állította Szíjjártó. Szilvásyt ugyan név szerint nem említette a Kehi eredeti jelentése sem, de az üzlet körülményeit kifogásolta a szöveg, és az engedélyt Szilvásy adta meg.

A másik levelet pedig - közölte a politikus - Kiss Péter írta Monostori Lajosnénak, a Kehi vezetőjének, és a kifogásolt részek módosítását kérte benne.

Szíjjártó szerint egyértelmű, hogy Szilvásy levele alapján módosították a Kehi-jelentést. Az ellenzéki politikus szerint kérdés, hogyan tekinthetett bele Szilvásy a Kehi-jelentésbe. Répássy Róbert fideszes képviselő ugyanis bele akart abba tekinteni, ám azt a választ kapta, hogy a jelentés nem nyilvános addig, amíg a kormány nem tárgyalja. A Gyurcsány cége által lízingelt üdülőről szóló részt szerdán hozták nyilvánosságra.

A Fidesz képviselője írásbeli kérdéssel fordul Medgyessy Péter miniszterelnökhöz az ügyben, melyben magyarázatot kér a történtekre.

Szilvásy a levélben - mely az [origo]-hoz is eljutott - azt írta, hogy a jelentést 2002 júniusában - ekkor Szilvási a sportminisztérium közigazgatási államtitkára volt - tárgyalták a közigazgatási államtitkári értekezleten. "A Miniszterelnökség költségvetési fejezet gazdálkodásáért felelős akkori vezetőként szükségesnek tartom, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a jelentés vonatkozó részét ... az alábbiakban vázolt ténybeli és jogi helyzetre tekintettel módosítsa" - áll az államtitkár Kiss Péternek írt levelében. A kancelláriaminiszter a felsorolt szempontokat szinte változatlanul továbbította a Kehi-nek levelében. A Kehi módosított jelentése valamennyi pontot tartalmazza.