[origo]
Nyomtatás

Siker nélkül nem mennek haza a traktoros tüntetők
2005. február 21., hétfő, 9:12


Egy órás késéssel engedték be Pest megyébe a rendőrök a traktorokkal és munkagépekkel érkező gazdákat, akik a Felvonulási téren gyülekeztek az egyhetes gazdatüntetésre. A gazdák az [origo] tudósítójának azt mondták: addig nem mennek haza, amíg nem teljesítik követeléseiket. A tüntetők az október óta esedékes agrártámogatások kifizetését követelik.


Több millió forintot nem kaptak meg a gazdák

Hétfőn hajnalban indultak Budapest felé és este tíz óra körül érkeztek meg azok a gazdák, akik az október óta elmaradt agrártámogatások kifizetését követelik. A Felvonulási térre érkező traktorosok konvojait órákon át várták budapesti tüntetők. A gazdák el vannak szánva, hogy addig maradnak, amíg nem teljesítik követeléseiket. "Márciusban el kell kezdeni dolgozni, és ezeknek az embereknek nincs pénzük" - állítoták az [origo] tudósítójának.

"Addig innen nem megyünk el, amíg nem érjük el a céljainkat!" - mondta Mudruly Gusztáv gazda. A bőcsi férfi növénytermesztéssel foglalkozik, hatmillió forintos támogatást nem kapott meg október óta. "Nem tudom, mikor egyeznek meg, a nagynéni itt lakik, addig nála alszom" - tette hozzá. A Magyar Gazdakörök Szövetsége és a többi szervezet nem tudott szállást szerezni a tüntetőknek, a legtöbben rokonoknál alszanak a vasárnapig tervezett demonstráció ideje alatt.

Nagy István és a többi Miskolc mellől érkezett traktoros elmeséli, hogy voltak torlódások az utakon, de nagyobb vita nem volt ebből. A miskolciak egy parókián kaptak szállást a demonstráció idejére. "Apácákkal fogunk aludni" - mesélték.

"Ezek nem a magyarság érdekeit nézik. Nem igaz, hogy hibásan töltöttük ki az igénylőlapokat, azért nem kapunk pénzt, mert hibásan küldték ki őket. A kormány csak hazudik, húzza az időt" - panaszkodott a kormányra Mudruly.

A tüntetők nagyon bíznak a sikerben. "Különben nem lennénk itt" - mondták határozottan. Czifra István, aki Püspökabonyból érkezett, öt óra alatt ért Budapestre. Ő határidő előtt, szeptemberben adta le a támogatást igénylő papírokat, januárban azonban mindössze hétszáz ezer forintot kapott. Szerinte a legtöbb tüntetőnek, akinek nagy földje van, több millió forintot nem fizettek ki.


Fotó: Fábián Évi


A szervezők szerint akit vártak, azoknak "98 százaléka eljött", vagy úton van a Felvonulási térre. Egy budapesti férfi szerint a kormány "rabló egy banda, mindent elmondanak, hogy leállítsák a tüntetést". "Ezektől az emberektől elvették a pénzüket, ők adják a kenyeret ebben az országban. Márciusban el kellene kezdeni a munkákat, de nincs pénzük rá" - tette hozzá.

A gazdák kedden délben négy traktorral vonulnak a Kossuth térre. Az Országgyűlés előtt gazdagyűlést tartanak, ahol követeléseiket petíció formában átadják a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek és a miniszterelnöknek. A demonstráció további menetéről a tüntetők egyelőre nem tudnak semmit.

A gazdák a demonstrációval a földalapú, valamint más európai és hazai támogatások kifizetésének elmaradására akarják felhívni a kormány figyelmét, valamit követelik a pénzek azonnali folyósítását. A gazdák szerint a támogatásokat már tavaly októbertől folyósítani kellett volna, de ez sok esetben nem történt meg.

Batiz András kormányszóvivő szerint azonban a kifizetések nem a kormány miatt, hanem a hibásan kitöltött igénylőlapok miatt késnek. A szóvivő hétfőn azt mondta: a törvény által előírt április végi határidőig teljesítik a kifizetések 96 százalékát, amire 73 milliárd forintot fordítanak.

Wirth Zsuzsanna

[origo]/MTI