Ha unja már a hideget

Vágólapra másolva!
A szokásosnál kicsivel korábban köszöntött be idén az igazi tél, de így legalább van idő dönteni arról, menjünk-e és ha igen, hová menjünk pihenni a téli üdülési szezonban, ha az itthoninál melegebb vidékre és időjárásra vágyunk. A téli nyaralás ma már nem jelent feltétlenül luxusutakat, kis utánajárással jelentős összegek takaríthatók meg. Aki spórolni szeretne, nem kell feltétlenül messzire utaznia, Budapesttől néhány órányi repülőútra is kellemes, meleg időjárást találhat.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb szabály egy téli egzotikusabb utazás tervezésekor, hogy ha minél olcsóbban szeretnénk megúszni a költségeket, lehetőleg ne a kiemelt időszakokra, karácsonyra és szilveszterre tervezzük az utazást. Ekkor ugyanis a legtöbb szálloda és vendéglátóhely magasabb tarifával dolgozik, ráadásul szinte minden szállodában külön kell fizetni a kötelező szilveszteri vacsoráért, ami a több tízezer forintot is elérheti. Abban az esetben, ha csomagban vásároljuk az utazást, ezt a költséget a részvételi díjba építik be az utazásszervezők, ennek megfelelően ebben az időszakban az alapár is magasabb.

Forrás: [origo]

A szilveszteri utazásoknál a szállodai kapacitások is nehezítik a szervezést és ebben az időszakban a repülőgépeken is igen nehéz kedvező árú helyet találni. Ezért a melegebb éghajlatra készülő olvasóinknak azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg ne az ünnepek idején kelljenek útra, főleg, ha eddig még nem szerveztek semmit az úttal kapcsolatban. Az [origo] által megkérdezett utazási irodákban elmondták, hogy például az egyre kedveltebb Maldív-szigeteken a szilveszteri időszakra gyakorlatilag teljesen megteltek a szállodák, csak néhány hely maradt az elegánsabb és drágább hotelekben.

Szilveszter után viszont nemcsak az árak mérséklődnek, hanem nagyobb választási lehetőségünk is van, hogy mikor, milyen légitársaság gépével és milyen szállodában szállunk meg. Amennyiben egy meghatározott összeg áll rendelkezésre a téli utazáshoz, érdemes rugalmasan kezelni az indulás és érkezés időpontját, illetve a külföldön töltött napok számát.

Forrás: [origo]

Szintén fontos utánanéznünk, hogy a kiszemelt nyaralóhelyen milyen az időjárás az utazás tervezett időpontjában, ugyanis könnyen érhet bennünket meglepetés. Kevesen tudják, hogy például a közkedvelt egyiptomi tengerparton (Hurghada, vagy Sarm es Sejk) februárban kifejezetten szeles az időjárás, s így strandolásra kevésbé, szörfözésre annál inkább alkalmas ilyenkor ez a vidék. Aki a Távol-Keletre készül, nem árt tudnia, hogy például Balin, vagy Borneón a téli hónapokban esős, kellemetlen az időjárás, ezekre a helyekre nyáron érdemes utazni, ugyanakkor nagyjából a Szingapúrtól északra lévő területeken, elsősorban Thaiföldön a mi téli hónapjaink számítanak főszezonnak.

Európában a Kanári-szigetek

Európában ezekben a hónapokban meglehetősen korlátozottak a lehetőségeink, ha melegebb tájakra vágyunk, de korántsem lehetetlen az ügy. Két hely jöhet szóba leginkább, Portugália déli része, Algarve, vagy valamelyik kedvelt spanyol üdülősziget. Utóbbiak közül a legalkalmasabb a marokkói partok közelében, az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigetek, ahol februárban is meleg, tavaszias időjárás várja a turistákat. A 25-27 fokos hőmérséklet mellett a tenger vize sem hűl le annyira, hogy kényelmetlen legyen a fürdőzés.

Tenerife partjainak hosszúságához képest kevés homokos szakaszt találunk itt. Ezeken a részeken szabad strandokat alakítottak ki, melyek bármikor igénybe vehetőek. A felállított napágyak és napernyők darabjáért viszont 3-4 eurót kell fizetni, függetlenül attól, hogy mennyi időre kívánjuk bérelni.

Forrás: [origo]

Szállások tekintetében is bőséges a kínálat, az olcsóbb 50-60 eurós apartmanoktól kezdve egészen a luxus kategóriáig. Kétcsillagos tengerparti szállodát már 165 euróért is találtunk hét éjszakára, a legolcsóbb háromcsillagos szállásért pedig 186 eurót kell fizetnünk személyenként egy teljes hétre. Természetesen csomagban, a repülőjeggyel együtt is megvásárolhatjuk a kanári-szigeteki téli nyaralást: az egyik nagy hazai utazási irodában 280 ezer forintért találtunk egyhetes utazás a februári időszakra.

Ha valaki pedig egyénileg szeretne utazni, budapesti indulással 60- 80ezer forint körüli jegyárra kell számítanunk adók és illetékek nélkül, de ebből a költségből faraghatunk, ha fapadossal utazunk. Spanyolországból több fapados cég is repül a szigetekre, érdemes kipróbálni a Vueling, a Spanair, vagy a Click Air honlapját. Ezek Bécsből is indítanak járatokat spanyolországi repülőterekre.

Egyiptomtól Dél-Afrikáig

A fekete kontinens nem tartozik az olcsóbb úti célok közé, de a téli hónapokban néhány ország ideális célpont lehet a napsütést kedvelőknek. Ezek közül a legkedveltebb hely a magyar turisták körében Egyiptom. Ide kategóriától és időponttól függően már 62 900 forintért is eljuthatunk, de ehhez vállalnunk kell, hogy néhány napon belül csomagolnunk kell. Ezért az összegért egy háromcsillagos tengerparti szállodában tölthetünk el egy hetet Hurghadán, félpanziós ellátással. Egy négycsillagos nílusi hajóútra 200 ezer forintért utazhatunk el december elején.

Forrás: [origo]

Kicsit költségesebb kirándulás egy valódi afrikai szafari például Tanzániában. Egy 5 éjszakás, utazással együtt egyhetes útra akár már 250 ezer forintért is befizethetünk, de érdemes pontosan utánanézni a részvételi díjon felüli költségeknek, ugyanis néhány utazási irodánál több tízezer forintot kérnek még egyéb költségek címén.

Forrás: [origo]

Aki pedig igazi luxusra vágyik, részt vehet egy dél-afrikai körutazáson is, igaz az ötcsillagos szállásért, a repülőjegyért, valamint a nemzeti parkokban tett kirándulásokért 719 ezer forintot kell leszurkolni személyenként.