Budapest, a fesztiválváros

Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat megbízásából közvélemény-kutatás készült a budapesti szabadtéri rendezvények látogatottságáról, támogatottságáról. Kiderült, hogy a színvonalában eléggé megroggyant óriásplakát-kiállítás vonzza a legtöbb látogatót, a Szigetre végérvényesen rákerült a "0-99 éves korig ajánlott" billog, a pesti középosztály zöme pedig inkább a Duna-parton sütteti a hasát, mintsemhogy a melegekkel foglalkozzon.
Vágólapra másolva!

A kutatást végző Double Decker Kft. tizenkét nagy nyári rendezvénnyel kapcsolatban vizsgálódott, a felmérés alapjául egy 300 fős, reprezentatív minta szolgált. A válaszadók értékelése alapján az idei nyár legismertebb rendezvényének - nem meglepő módon - a Sziget Fesztivál bizonyult, melyről a felmérésben részt vevők 95 százaléka hallott már. Véleményünk szerint a kimagaslóan jó eredmény a több mint tízéves múlttól kezdve az agresszív reklámkampányon át egészen Korda György és Balázs Klári fellépéséig bezárólag sok mindennel magyarázható, de az ismertség ez esetben egyáltalán nem egyenlő az elismertséggel. Mi is végeztünk egy alternatív felmérést a veterán szigetlakók körében, és a három megkérdezett kolléga közül ketten egyetértettek abban, hogy az idei Sziget volt az eddigi leggyengébb. Mindenesetre a kutatás eredményével az a pesti kocsmatársadalomban már korábban is tényként kezelt állítás vált hivatalossá, miszerint a Szigetről mindenkinek megvan a saját véleménye. Hurrá.

A Budapest Plázsról és a Budapest Parádéról a válaszadók több mint nyolcvan százaléka hallott már, bár, amint ezt látni fogjuk, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy kíváncsiak is voltak a cigarettacsikkel vegyes homokkal felszórt Újpesti rakpartra vagy az élet kompromisszummentes élvezetét pulzáló pupilla nélkül elképzelni képtelenek gyűjtőhelyévé vedlett Parádéra.

A Tér-Film-Zene fesztiválról a megkérdezettek alig 38 százaléka értesült csak, ezt a számot a nyilvánvaló magyarázaton (idén rendezték meg először a fesztivált) kívül sejtésünk szerint azzal lehet indokolni, hogy a tér-film-zene szókapcsolat a legtöbb lakos számára túlzottan kísérletinek tűnt, ami pesti vonalon a teljesen érdektelen szinonimája. A Dunateraszról szintén csak a megkérdezettek közel negyven százaléka hallott, ugye itt nem volt homok, pálmafa, és többségében színvonalas zene szólt. Mindez talán nehezen rögzült a célközönség fejében, ezért lehet az ismeretlenség.

A legkevesebben a melegek demonstrációs felvonulásáról, a Szivárvány Fesztiválról hallottak (31 százalék), a közvélemény szemében ez még mindig kisebbségi rendezvénynek, azaz a melegek magánügyének számít. Pedig egy tüntetésnek éppen az lenne a célja, hogy a kisebbséggel szimpatizálókat is felsorakoztassa, erre az idei felvonuláson elenyésző számban akadt csak példa.

A Szivárvány Fesztivál néhány elkötelezett tüntetője


A Szivárvány Fesztivál nemcsak ismertségben, hanem támogatottságban is sereghajtó, azonban még az utolsó hely sem jelenti azt, hogy a rendezvény gyűlöletet vagy megosztottságot keltene - ezen ugyancsak meglepődnénk, hiszen korábban hasonlóra még sosem volt példa. Ötfokú skálán a melegfelvonulás 3,2-es átlagot ért el - a válaszadók fele helyeselte, kétötödük ellenezte a rendezvényt, a többiek nem tudtak állást foglalni a kérdésben.