Bob Marley felesége hozzánk jön

Vágólapra másolva!
A Bob Marley fellépéseiről készült koncertfelvételek többségén a szelíden ringatózó rastafari mögött rendszerint három, hagyományos afrikai öltözetben hullámzó hölgyet vehetünk észre: ők az I-Three, a Wailers vokálosai. Egyikük azonban nem pusztán a zenekar háttérénekese volt, hanem egyben Bob Marley felesége, számos gyermeke anyja. Rita Marley-val június másodikán, a Millenáris színpadán személyesen is találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Lássuk, kiket ismerhetünk az amúgy meglehetősen népes Marley családból: Robert Nesta - azaz Bob - Marley után leginkább a saját jogán is sikeres zenei karriert befutó Ziggy Marley és a testvéreiből szerveződött Melody Makers (Stephen, Sharon és Cedella Marley) jut eszünkbe, esetleg a Lauryn Hill férjeként elhíresült Rohan Marley. Nem véletlen, hogy Rita Marley-ra, a feleségre kevesen gondolnánk: menedzsere tanácsára a reggae királya életében titokban tartotta házasságát, sosem tagadta le azonban számtalan szeretőjét, illetve az alkalmi kapcsolataiból született gyermekeit. A rastafari életmódhoz nyilván jobban illett a független, csatangoló férfi eszményképe.

Ennek ellenére Rita Marley korai házasságuktól fogva - Rita tizenkilenc, Bob Marley pedig csak huszonegy éves volt, mikor egybekeltek - támogatta, segítette férje karrierjét, egészen a zenész 1981-ben bekövetkezett haláláig. Ez pedig nemcsak azt jelentette, hogy a Wailersben az I-Three tagjaként háttérvokálozott, hiszen igazi családanyaként felügyelte saját - és Marley egyéb kapcsolataiból született - gyermekeit, sőt, olykor férje más asszonyainak is segített világra hozni a babát. Rita akkor is ott volt Bob Marley mellett, mikor 1976-ban egy békekoncert előtt merényletet követtek el ellene: Marley-t a könyökén találta el a golyó, a felesége pedig könnyebb fejsérülést szenvedett.

A kubai születésű asszonyban tehát egy olyan dívát tisztelhetünk, aki a sztárság és a férje nyomán kínálkozó hírnév helyett inkább azon igyekezett, hogy összetartsa a családot, illetve hogy önállóan szerezzen magának elismerést. Ahogy saját maga is fogalmazott: "Én nem vagyok sztár. Anya vagyok, nővér és nő vagyok. Példát akarok mutatni. Fiatal lányként a gettóban nevelkedtem. Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy érdemes keményen dolgozniuk, s ha álmaik valóra váltak, a sikerrel is okosan kell bánniuk. A csillogás és a káprázat képes bárkit elszakítani a gyökereitől."

Már a Bob Marley-val kötött házassága előtt önálló karrierbe kezdett: még Kingston gettójában, Trench Townban - melyet később Bob Marley a No Woman, No Cry-ban is megörökített - alapította első zenekarát, a Soulettes nevű ska-triót. A hatvanas években aztán a Wailersben vokálozott, majd 1974-ben, mikor Pete Tosh és Bunny Wailer kivált a zenekarból, segített megszervezni az I-Three-t - ettől kezdve egészen 1981-ig ők kísérték Bob Marley-t.

Férje halála után alig pár hónappal adta ki a Who Feels It, Knows It című lemezt, mely azonban korántsem a tragikusan fiatalon elhunyt Marley halálhíre nyomán hivatott sikerre törni. A spirituális, életigenlő album inkább egy méltó búcsú Bob Marley-tól, mely - lássuk be, ez is Marley szellemiségéhez tartozik - röviddel megjelenése utána a jamaicai életérzés újabb botrányköve lett Európában. A lemezen található One Draw című szám egészen pontosan arról szól, hogy mi egy fűvel alaposan megtömött cigaretta akkurátus elfogyasztásának módja. Nem csoda, hogy a dalt betiltotta a BBC - furcsamód az óceán túloldalán a Billboard vonatkozó listáján mégis első helyen végzett a szám.

Az I-Three 1978-ban

Néhány év kihagyás után - közben egyengette a Melody Makers karrierjét, gondozta a Marley-vagyont - további két lemezzel is jelentkezett: a Harambe és a We Must Carry On hangzásban egyaránt a roots reggae-hez közelít, miközben mondanivalójukban a lelki ráhatást, és a vidám, oldott életfelfogást sem nélkülözik.

Rita Marley továbbra is roppant tevékeny és termékeny életet él: 2003-ban jelentette meg a Rita Marley Sings Bob Marley ... and Friends című lemezt, melyen egykori Bob Marley-slágerek hallhatóak régi-új felfogásban. Közben élete történetét is megírta, mely Bob Marley, életem a reggae-királlyal címmel hamarosan magyarul is olvasható lesz. Június 2-án pedig köntösében a jamaicai napsütéssel Budapestre jön, hogy továbbadja azt a valamit, amit pozitív életfelfogástól kezdve egészen az intézményesített vallásig sok meghatározással illettek már.