Az akváriumos hely

Vágólapra másolva!
A légvonalban és árkategóriában egyaránt a Mammut és a Vár között elhelyezkedő Mamma Rosa a főváros - s tudtunkkal az ország - egyik legrégebbi olasz étterme. Az itthon szokásos, trikolórba bújtatott harsány itáliai hangulat helyett inkább a reneszánsz szelleme üli meg a helyet, na meg a falak mellett sorakozó számtalan akvárium - utóbbi nyomán sokan csak akváriumosként emlegetik az étteremet.
Vágólapra másolva!

Mit lehet itt enni-inni?
Az étlapon rengeteg fogást találunk, elsőre talán zavaróan sokat, egyből feltűnik azonban, hogy mennyire téves az a hiedelem, miszerint az olasz konyhát főtt és sült tészta (ismertebb nevén pizza) mentén lehet felosztani. Az itáliai csizma épp attól csizma, hogy víz veszi körül, nem véletlen tehát, hogy a tradicionális olasz menüből a friss tengeri ételek sosem hiányozhatnak. A taljánok ízlésvilágát kicsiben tökéletesen modellezi például az itáliai vegyes ízelítő, melyben a caprese, a pestós sajtgolyó és a bruschetta mellett bizony a kagyló is helyet kap. Ha kifejezetten tengeri ételre vágyunk, választhatjuk a rákraguval borított lazacsteaket is, vagy akár a fehérboros-tejszínes mártással készült spagettit feketekagylóval.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a számtalan főtt tésztaköltemény - melyek jellemzően csak alakjukban különböznek egymástól - és természetesen a pizza ne uralná a ház konyháját. Utóbbiból itt a toszkán vidéken szokásos vastagabbat, szárazabbat sütik, s a szakácsok a feltétek tekintetében is inkább a konzervatívabb vonalhoz tartoznak, tehát elsősorban a mediterrán gazdaság háza táján előforduló ízekkel gazdagítják a tésztát - azaz bambuszrüggyel és kurkumával hintett pizzát itt nem fogunk találni.

Az étlapon akad aztán néhány olyan étel is, mely ugyanúgy beillik reformmagyarnak, mint középhaladó olasznak - ilyen például a kötözött csirkemell olívával, paradicsommal, szalonnával töltve vagy a roston sült pulyka fűszeres piros mártással.

Érdemes a borok között is válogatni, a magyar pincészetek palackjai mellett kiváló olasz asztali borokat is kipróbálhatunk.

Hogy néz ki mindez?
A tervezők meglehetősen szabad kézzel válogattak az itáliai kultúra több ezer éves múltjából: az antikot idéző Bacchus-fejjel éppúgy találkozni az étteremben, mint Buonamico Buffalmacco freskóit mímelő falfestményekkel, az összkép azonban mégis harmonikus, s ami ilyen stíluskatyvasz közepette a legritkább: ízléses.

Van-e története?
Nem is akármilyen: a Mamma Rosa még jócskán az átkosban nyitott, idén lesz tizennyolc éve. Ezzel a matuzsálemi korral a második legrégebbi olasz étterem hazánkban.

Amit még feltétlen érdemes tudni:
Egy alkalommal néhány gourmet még a falat is kibontotta azért, hogy zárás után bejusson az étterembe. Nyilvánvalóan nem a haszonszerzés motiválta a betörőket, hiszen egy tál tiramisun kívül nem vittek el semmit. Vitathatatlan, a desszertnek nemigen van párja.

Árak:
Levesek 450, tészták 700 forinttól, pizzák 1000 forint körül. Klasszikus középkategória.