Kétszáz éves a koktél - ki lesz a mixerkirály?

Vágólapra másolva!
Szeptember tizennegyedikén, csütörtökön rendezik a harmadik Bols Bartender Competitiont, avagy BBC-t, amelyen két kategóriában mérkőznek meg hazánk legjobb koktélkeverői. Az esemény egyébként a koktélmixelés kezdetének kétszázadik évfordulója előtti tisztelgés, a főnyeremény pedig nem kevesebb, mint egymillió forint.
Vágólapra másolva!

A koktél kifejezés első forrása az Egyesült Államok-beli, a The Ballance and Columbian Repository című újság 1806-os, május hatodikai példánya, amelyben egy rumos koktélreceptet közöltek, tehát egy akkor már létező dologról adott hírt a lap.

A következő számban egy olvasói levélre válaszolva, a cikk írója pedig már definícióra is vállalkozott:

"A koktél egy olyan stimuláló ital, amelyet bármilyen szesz, cukor, víz és keserűk keverékeként készítenek. Emellett egy kitűnő kortesital, minthogy erősíti és bátorítja a szívet, miközben megrészegíti a fejet" - utal a cinikus szerző az éppen ekkor zajló, korabeli választási kampányra is.

De az idei BBC-n a kétszáz éves koktél jövőjéről is lesz szó: a cseh Roman Uhlír előadásában a molekuláris mixológiáról, a koktélkészítés új trendjéről értekezik.

A tudományosan hangzó és fantasztikusnak tűnő, igazán forradalmi molekuláris gasztronómia (parmezánparfé, fokhagymás mandulás jégkrém stb.) bárpult mögötti alkalmazásakor elszállt kreálmányok születnek.

Molekuláris szemlélettel készített, futurisztikus italok a Gépnarancs Korova bárjában, vagy épp Douglas Adams galaxisközi ivóiban is simán elmennének. Fontos kiegészítők például a szájban jégkrémként olvadó koktélhabok, vagy épp a különféle italzselégyöngyök, angol nevük szerint Pearls-ök.

Szódabikarbonával, borkősavval, zselékkel, habokkal keltett állagváltozás és pezsgés, elképesztő ízek (például tiszta csersav), ordító, vad színek. A minden korláttól megfosztott harmóniák keresése a tudományos-fantasztikum kategóriájába emelik a molekuláris mixológiát - lásd még a harsogó gintonikot zselészendvicsként, lime-ágyon és/vagy villodzó fény közt tálalva.