Alanis Morissette, Babyshambles, Justice a Szigeten

Vágólapra másolva!
Alanis Morissette, a Babyshambles, a Justice, Carl Cox, Ferry Corsten, a Pendulum, a Millencolin és még sokan mások is csatlakoznak az idei Sziget-kínálat névsorához. Gitáros lélekboncolóktól a deszkás punkon át a drum'n'bass-és technó döngölésig - Sziget 2008. 
Vágólapra másolva!

A Nagyszínpadon lép fel a kanadai-amerikai Alanis Morissette, aki egyszerre mélyérzésű alter-rocker és slágerlista-kompatibilis popcsaj, újfent pedig a Flavors Of Entanglement című vadonatúj album mögötti kreatív elme. Az anyag május végén kerül a boltok polcaira, a megaturné viszont már elkezdődött, így Alanis augusztusban hozzánk is benéz.

Szintén a Nagyszínpadot veszik be a londoni indie-rock fenegyerekei, a Babyshambles. Az önmagát szerényen csak "avantgárd vadzseniként" aposztrofáló Pete Doherty fromtembert párszor ugyan lesittelték (drog-használat, ittas vezetés és a többi), ettől függetlenül hamar popikonná avanzsált: még a hazai életmódmagazinok hasábjain is találkozhatunk vele. Doherty egyébként a Libertines-ben debütált, és egy időben Kate Moss pasijaként szerepelt a lapok címoldalán - mondhatnánk, megint egy rocksztár, akit botrányai és csajai tesznek érdekessé (lásd Good Charlotte és Paris Hilton), a Babyshambles viszont húzós, energikus gitárzenét hoz sajátos hangulattal. Punkba oltott Arthur Rimbaud, egy kis Dickens beütéssel, tehát érdemes hallgatni (és nézni) őket.

A lájtosabb rockvonalat képviseli Svédország deszkás-punk exportja, a Millencolin. A fiúk 1992-es alakulásuk óta már hetedik studióalbumuknál tartanak, a Machine 15 című opuszt most a Sziget-lakók is élőben tesztelhetik.

A drum and bass-rock-electronica hívei a Pendulum Live-nak örülhetnek, akik az elmúlt években a fél világot bejárták Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol a látványosabb zenekari felállásban. A dallamos-karcos elektronika holland nagykövete a karib-szigeteki ősökkel is rendelkező reggae-harcos Ziggi, akinek friss, második albumán olyan nagyságok is működtek közre, mint Gentleman, Ce' Cile vagy Anthony B.

Bob Marley és az asztalitenisz-csillag Anita Belnavis gyermeke, Ky-Mani Marley kétségkívül a világzenei színpad egyik húzóneve (Seun Kuti, Goran Bregovic, Transglobal Underground & Natacha Atlas mellett). Az ifjú Marley még középiskolás korában kezdett trombitálni, majd a roots reggae és a reggae dancehall irányába fordult. Múlt év végén jelent meg Radio című új albuma, először jár Magyarországon a fiatal reggae-előadó. Szintén a világzenei színpadon hallhatjuk észak-spanyolországi Galícia legboszorkányosabb kopasz énekesnőjét, Mercedes Peón-t. Duda, gitár és elektronika keveredik a galíciai népzenébe oltott technóval - az eredmény pedig inkább mágikus, mint kommersz. Sőt.

Úgy tűnik, a francia electro jelenleg a létező legkúlabb dolog a popvilágban: a Party Aréna vendége a Justice. A Stress vagy a D.A.N.C.E. szemtelenül hatásvadász, ám mindenképpen szórakoztató, táncos elektronikája az idei Sziget egyik kihagyhatatlan tánczenei attrakciója. Jön továbbá Carl Cox, aki fiatal kora óta hivatásos Dj, zenei nagykövet, az acid house veteránja, a technó-szcéna jól ismert arca.

Forrás: [origo]
A svéd Millencolin