Oroszlánsimogatás, mezítlábas túra és rétes: sétatippek hétvégére

Vágólapra másolva!
Egész télen a szobában gubbasztottunk, a mostani lesz az első hétvége, amikorra végre napsütést és szép tavaszi időt jósol a meteorológia. Nem csoda, hogy mindenki azon töri a fejét, hol mozgathatná meg a tagjait. A fővárosi Libegő karbantartás miatt nem üzemel, és a szentendrei Skanzen sem nyitotta meg kapuit, de akad most is megközelíthető úti cél, akár nagyobb kirándulást, akár csak amolyan ebéd utáni sétát tervezünk. Tizenkét tipp hétvégére.
Vágólapra másolva!

Jártatok már a gyöngyösi állatkertben? A magánkézben lévő állatkert inkább hasonlít farmra, mint állatkertre. Tavaly ősszel kisoroszlán született, és ez az utolsó hétvége az összeszoktatás előtt, amikor még a látogatók megsimogathatják Zimbát. A Szolnoktól nem messze fekvő abonyi magánállatkertet is nagyon ajánljuk különleges, családias hangulata miatt, viszont az ottani kisoroszlán még nagyon pici, őt húsvétkor fogják először megmutatni a látogatóknak, az állatkert felvilágosítása szerint simogatni leghamarabb két hónap múlva lehet (képünk őt ábrázolja, még fotelben, sok kép róla itt).

A Mahart hajók még nem indultak el Esztergomba, de a Nyugati pályaudvarról gyönyörű, piros, emeletes vonatok közlekednek a Duna-parti városba, ahonnan tízperces sétával átjuthatunk a Szlovákiához tartozó Párkányba sört inni és knédlit enni. Esztergomban családbarát vízi vidámpark is működik.

Forrás: [origo]

A martonvásári Brunszvik-kastély parkjában nagy, jellegzetesen kiálló gyökerű mocsári ciprusok élnek, a szépen karbantartott kastélyban pedig nemcsak Beethoven egy hajtincsét őrzik, de Óvodamúzeum is működik (11-17 óráig).

Martonvásártól nem messze fekszik Tabajd, ahol Mezítlábas parkot alakítottak ki pár éve a helyiek. A speciális "park" tulajdonképpen egy 800 méter hosszú ösvény, különböző járófelületekkel (pl. toboz, tőzeg, patak, tégla). A földön járás edzi a talp izmait, erre épül a számos wellness-fürdőben alkalmazott Kneipp-kúra is. A park látogatása ingyenes.

Van még olyan, aki nem látta a Szoborparkot? Fővárosiaknak nincs mentségük, nézzék meg most, autósok előnyben, de délelőtt 11 órakor a Deák tértől közvetlen buszjárat is indul 2450 Ft-ért.

A golfozás úri sport, mondják, és nem is egyszerű elsajátítani. A labda korrekt elütéséhez kifinomult és bonyolult mozgáskombináció szükséges, kezdőt nem is engednek a gondosan ápolt pályára. De ez ne vegye el senki kedvét! Érdemes kipróbálni, hogy megy a játékkonzolokon már annyiszor kipróbált játék élőben, közben pedig legalább szívunk egy kis friss levegőt. Budapesten két hely van, ahol a kezdők is gyakorolhatnak az ún. elütőpályákon. Az egyik a Hajógyári-sziget, ahol 50 ütésért 2500 Ft-ot kell fizetnünk, és a 19. Lyuk Golf Gyakorlópálya Adyligeten, ahol viszont előjegyzés szükséges. A minigolffal könnyebb dolgunk van, itt rengeteg pályát találunk összeszedve, a legközelebbi a Poprádi úton található.

Ha kisebb sétát tervezünk csak, akkor a Széchenyi-hegyi kilátóhoz másszunk fel (legkönnyebben fogaskerekűvel megközelíthető), a Budai-hegység egyik legjobb városi kilátóhelye. A szokásos városi kilátókhoz képest (pl. Gellérthegy, Halászbástya) sokkal magasabban van, viszont nincs olyan messze a városközponttól, mint például a János-hegy. És innen már nincs messze a Normafánál lévő rétesező sem!

A Gellérthegyen nézzük meg, melyik nemesfém bölcset lovasították meg a hosszú tél alatt a Filozófusok Kertjéből, ha viszont a Várban támad kedvünk bóklászni, a Ruszwurm cukrászdát ejtsük útba.

Vagy látogassuk meg Közép-Európa egyik legidősebb libanoni cédrusát, ami Budapesten áll, az Apáthy-sziklától nem messze, a Kondor utcában (az 56-os villamos Vadaskerti úti megállójából gyalog megközelíthető) A maga 120-160 évével gyereknek számít, a cédrusok több ezer évig élnek. (Itt még néhány nevezetes faóriásról olvashattok.)

A Kopaszi-gátra biciklivel vagy görkorival érdemes kimenni, jó minőségű úton gurulhatsz, de jó ötlet berakni a tollast is.

Fotó: Hirling Bálint

Ha csak egy rövid piknikezésre vágysz, de már unod a Hajógyári-szigetet, ugorj ki az Omszki-tó mellé. Még nem működik a wakeboard-pálya, csak a madarakat bámulhatod. (Más tóparti piknikhelyekről itt olvashatsz.)