Kódfejtés, metrótúra és belvárosi babastrand az Urbitális majálison

Vágólapra másolva!
Idén májusban már harmadszorra rendezik meg az Urbitális majális című fesztivált, amelynek célja, hogy a rengeteg programon keresztül újra megszerettesse Budapestet lakóival. Harminc nap alatt közel száz program irányítja rá figyelmünket a főváros másik arcára. Grillezés a Feneketlen-tónál, babamedencék a Vörösmarty téren, a Da Vinci-kód című regény alapján elképzelt rejtélyes városismereti játék, vízi majális, kirakat-szépségverseny, közös origamizás, bolhapiacok, Romkocsmák éjszakája és séta az óbudai óriáspanel tetején - szóval egy csomó jó program egész hónapban, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A főváros által alapított Studio Metropolitana városfejlesztési műhely 2008 óta rendez Budapesten urbanisztikai fesztivált, évről évre más és más civil szervezet bevonásával. Ahhoz képest, hogy a kezdeményezés elég fiatal, a tavalyi fesztivál közel száz rendezvényén már közel 50 ezren vettek részt. Valószínűleg azért, mert régóta szükség volt hasonló profilú fesztiválra. A különleges helyszíneken megrendezett közösségi programok nemcsak összehozzák a városlakókat, de a városhoz való viszonyunkat is formálják.

Az egy hónapig tartó nagyvárosi fesztivált április 30-án Romkocsmák éjszakája címmel akadályverseny vezeti fel, amelyben a pesti belváros külföldön is híres romkocsmáit térképezhetjük fel egy éjszaka alatt. A feladat: mindenütt válaszolni kell egy kérdésre, majd fröccsözni, ajándékokat nyerni, belehallgatni a koncertbe (ha akarunk), majd menni tovább a következő helyszínre a csak ezen az éjszakán közlekedő kocsmariksa-járattal. A hét helyszín, amely részt vesz a kvízjátékban: Instant (VI., Nagymező u. 38.), Tűzraktér (VI., Hegedű u. 3.), Kuplung (VI., Király u. 46.), Kőleves (VII., Dob u. 18.), Szimpla kert (VII., Kazinczy u. 14.), Corvintető (VIII., Blaha Lujza tér 1-2.), Dürer kert (XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21.).

A budapesti felfedezőtúrákat szervező Uniquebudapest csapata hirdette meg az Urbitális Majális legrejtélyesebb programját, a Budapest Code nevű jópofa városismereti játékot, ami a Da Vinci-kód című regényhez hasonlóan rejtvényeken és kódfejtő feladatokon keresztül vezeti el a játékosokat a célig. A játékban az a jó, hogy nem kell hozzá más, mint egy kis net és munka után félóra séta. Május 1-7. között mindennap egy-egy új rejtvényt olvashatunk a Uniquebudapest honlapján, aminek megfejtéséhez fel kell keresnünk Budapest egyik helyszínét, és ott kinyomozni a választ.

A Uniquebudapest szervezőjétől azt tudtuk meg, hogy már a kérdések is trükkösek lesznek, például a Da Vinci-kód-ból ismert Caesar-féle titkosírással lesznek kódolva. A hét napon át gyűjtögetett válaszokat a játék végén kell elküldenünk egyben. A helyesen válaszolók oklevelet kapnak, illetve közöttük értékes nyereményeket sorsolnak ki. (Ha te is beszállnál, csak annyi a dolgod, hogy küldesz egy regisztrációs levelet az [email protected] e-mail-címre, amire válaszul megkapod a kódfejtő nyilatkozatot.)

Még egy akadályversenyt ajánlunk: kéthetenként a Margitszigeten (elsőként május 2-án) feladatlappal barangolhatjuk be a szigetet. A válaszok betűjeleiből egy ember vagy épület neve bukkan elő megfejtésként. Jó játék vasárnapra, a gyerekek imádni fogják.

Biztos sok budapestit fog érdekelni, hogy május 2-án, vasárnap újabb nyílt napot tart a négyes metrót építő DBR Metró Projekt Igazgatóság. Ezúttal a Móricz Zsigmond körtéren és a Keleti pályaudvaron szállhatunk le a mélybe. Reggel tíz és délután négy között tízfős csoportokban, tízpercenként indulnak a turnusok, de vigyázat, a nagy érdeklődésre való tekintettel csak az előzetesen regisztrált érdeklődőket tudják fogadni a szervezők (regisztrálni itt lehet). A Móricz Zsigmond körtéri megállóban kiállítás, délután és este pedig koncertek várják az érdeklődőket.

Május 8-án valósul meg az Urbitális Majális egyik legfurcsább és egyben legfiatalosabb programja. Egy huszonévesekből álló urbanista csapat találta ki, hogy a Vörösmarty tér egyik csücskét visszahódítják a rohanó shoppingolóktól és turistáktól, és átadják a gyerekeknek. A tervek szerint három babaúsztató medence segítségével varázsolnak ministrandot a belvárosba, zenével, büfével. Ugyanez a csapat szervez a Feneketlen-tóhoz grillpartit május 6-án, ami azért jó ötlet, mert sütögetni mindenki szeret, viszont kertje már csak keveseknek van hozzá. Ők hoznak barbecue-felszerelést, zenét és némi élelmet, mindenki, aki csatlakozna, hozzon magával sütnivalót. (Május 20-án ismételnek a Múzeumkertben.)

Főleg gyerekeknek ajánljuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-ra szervezett játékos állatbemutatóját, amelyen a Sas-hegyen élő kisragadozókkal (nyest, görény) lehet ismerkedni. Az állatbemutató mellett óránként szakvezetéses séta indul a hegyen körbevezető tanösvényen. (Ez a program belépődíjas: 700Ft / 400Ft.)

A Népszigeten rendezett vízi majális már a tavalyi Urbitális Majálison is nagy sikert aratott, május 15-én újra birtokba vehetik a családok az Újpesti öblöt. Ezen a szombaton vásárosok, táncosok, lacikonyhások költöznek a dunaparti csónakház köré, lehet lovagolni, evezni, sétahajókázni és lábat lógatni. A part bicajjal is megközelíthető.

A belvárosi strandolást szervező fiatal urbanisták május 15-én origamizni hívják a budapestieket. Ugye, még mindenki emlékszik arra, hogy kell papírhajót hajtogatni? A szervezők pokrócokkal, kempingszékekkel, sok papírral és lufival felszerelkezve várnak mindenkit. Az össznépi hajtogatással még nincs vége a programnak, utána az alkotásokat el is kell helyezni a környéken. Buszmegállóban felkötött lufi kutya, fára akasztott papír madarak, papírhajó flotta a Gödör feletti vízen.

A Fülemülék éjszakája a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos rendezvénye, amelyet minden év májusában rendeznek meg, minden városban más időpontban tartva vezetéses csalogánytúrákat (itt olvasható az idei beosztás). Budapesten május 15-én indul túra, a helyszín a Fiumei úti sírkert.

Május 16-án megint egy remek ötlet kap helyet a belvárosban, ezúttal a Károlyi-kert környékén. A közeli Kecskeméti út-Károlyi Mihály utca most újult meg a Budapest új fővárosa projekt keretén belül, most itt egy újabb alkalom, hogy a környék élettel teljen meg. Az Insitu designbolt tulajdonosai találták ki, hogy a park kiváló helyszíne lehetne egy jó hangulatú piacnak, ahol helyi kisboltok, pék- és sajtárus, zöldséges kínálja portékáit.

Forrás: MTI

Az Urbitális Majális egyik legérdekesebb programja az óbudai óriásház megmászása. A Faluháznak is nevezett panelkomplexum a Közép-Európa legnagyobb egybefüggő lakóépülete, háromezren élnek benne, vagyis többen, mint sok magyarországi faluban. Az épület az elmúlt években mind belsőleg, mind külsőleg megújult, május 21-én építész vezeti körbe az érdeklődőket a házban és a napkollektoros tetőn.

Egész hónapban

A Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca elnéptelenedése egyre több urbanistát aggaszt, ezért több rendezvényt találtak már ki, hogy visszacsalogassák a kiskereskedéseket és a sétálókat a régen korzóként funkcionáló utcába. Most kirakat-szépségversenyt hirdettek meg, a versenyben minden kirakat részt vesz a Ferenciek terétől a Keletiig, a sétálók itt tudnak szavazni május 26-ig: http://www.rakoczikirakat.blog.hu.