Vágólapra másolva!
Miért élnek jobban az emberek a Dunántúlon, mint az Alföldön? - Regionális különbségek és kezelési technikák
Vágólapra másolva!

Az előadás témája a térben kialakult gazdasági és társadalmi különbségek elmélete és mérséklésük lehetséges módjai. Ezzel foglalkozik a társadalomtudomány egyik újabb ága, a regionális tudomány. A magyar területi szerkezet sajátosságai alapján megismerkedünk a regionális különbségek legfontosabb típusaival, illetve a különbségek feloldását célzó intézkedésekkel. Szó esik majd az EU regionális politikájának alapelveiről, illetve arról is, hogy a folyamatosan kialakuló térbeli eltérések kezelésében nagy szerepet kaphatnak a helyi kezdeményezések, melyek csak egy átfogó decentralizáció révén érvényesülhetnek.

I. Bevezetés
Az előadás célja, hogy bemutassa a társadalmi-gazdasági folyamatok térbeli különbségeit, segítsen megérteni a regionális különbségek okait és kezelési módjaikat.

II. Regionális tudomány
Az 1950-es években megjelent az igény a térbeli folyamatok elemzésére, a térbeli fejlettségi különbségek megértésére és kezelésére. A regionális tudomány főbb alkotói a földrajz, a közgazdaságtan, a szociológia, a politika- és államtudományok, valamint a műszaki tudományok.

III. A régió
A régió rugalmasan értelmezhető gyűjtőfogalom, sokféle összefüggésben merülhet fel, általában valamilyen tájat, vidéket, térséget, tartományt, körzetet, övezetet, zónát kijelölő területi egységet jelent.

IV. A regionális különbségek
A régiók fejlettségét mérni lehet és kell, a mérőszám a nemzetgazdaságokhoz hasonlóan a bruttó hazai termék, amelyet egy adott régióra határoznak meg. Ez jelzi a regionális különbségeket az Európai Unión és az országokon belül is.

V. Regionális különbségek Magyarországon
A rendszerváltás egyrészt felerősítette a lappangó regionális különbségeket, másfelől újakat is teremtett, ugyanakkor kedvező hatással is volt bizonyos regionális folyamatokra.

VI. A regionális különbségek kezelése
Magyarországon már elindult a regionális szerkezet átalakításának, megújításának folyamata, aminek már láthatóak az eredményei. Magyarország Közép-Európa térszerkezetében meghatározó szerepet játszik, ezért is, és a hazai esélyegyenlőség megteremtése miatt is rendkívül fontos, hogy miként alakul a magyar a regionális intézmény- és forrásrendszer.


Tovább