Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Sajó András

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

I. Ésszerű-e a büntetés?

Ésszerűség és jog? A naponta tapasztalható jogszabályi korlátoltság és butaság mellett ugyan ki mer itt ésszerűségről beszélni? Az ésszerűség tudományos feltevése olyan, mint amivel Newton élt a szabadesésre vonatkozó törvény megfogalmazásakor. A szabadesés törvénye nem számol azzal, hogy a mozgó test ellenállásba ütközik. Tapasztalataink szerint a testek nem légüres térben mozognak, de ettől még Newton törvénye igaz. Fogadjuk el, hogy az ésszerűség nem ütközik a butaság közegellenállásába.


1. ábra



E megközelítés feltételezi, hogy aki bűncselekményre készül, elgondolkodik azon, hogy megéri e vállalni a büntetés kockázatát, és adott esetben ésszerűen úgy dönt, hogy nem érdemes bűnözni. De mi a helyzet, ha a befolyásolni kívánt emberek nem képesek felmérni tetteik következményeit vagy nem érdeklik őket a következmények? Ebben az esetben a viselkedésüket nem sikerül a várható büntetéssel mint viselkedésük költségével befolyásolni. A büntetőjog itt nem igazolható, mint ésszerű rendszer. A büntetőjog, legalább részben, le is vonja a szükséges következtetést, az elmebeteg tettest nem kezeli bűnelkövetőként.

Mielőtt megvizsgálnánk a büntetéssel elrettentés mögött álló feltevés ésszerűségét, jeleznem kell, hogy természetesen az emberi értelemre és ésszerűségre vonatkozó, nagyrabecsüléssel teli feltevés nem jelenti azt, hogy az értelem valami tökéletes dolog lenne. Az emberi értelem felettébb korlátozott, egyebek közt azért, mert a korlátok és a rutinok nélkül nem lenne képes a bonyolult valóságot kezelni. A jog, minden állítólagos ésszerűségével együtt egyike a korlátozó valóságkezelő programoknak, ami új helyzetekben kifejezetten ésszerűtlen és így káros következményekkel járhat. De ez a leszűkítés nem a hétköznapi gondolkodás vagy a jog sajátsága. Az ismert természettudományos példa szerint az Antarktisz feletti ózonlyuk-jelenséget azért ismerték fel késve, mert az azt regisztráló amerikai számítógép programja úgy volt megírva, hogy bizonyos sugárzásnövekedés fölötti értékeket, mint mérési hibát, automatikus kiiktasson az elemzésből. Videó: Ózonlyuk (mpg, 4,8 MB).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről